Gradovi

Računi u Srebrenici dolaze, ali vlasnika nema

Računi u Srebrenici dolaze, ali vlasnika nema
Računi u Srebrenici dolaze, ali vlasnika nema

SREBRENICA - Računi, prijave i druge pošiljke, prikačene na ulazna vrata jedne bošnjačke kuće u srebreničkoj Titovoj ulici, nisu usamljena pojava u ovom mjestu.

Veliki broj zakačenih pošiljki pokazuje da vlasnik kuće odavno nije dolazio, a da na toj adresi ima više fiktivno prijavljenih lica.

U naselju Kazani i drugim srebreničkim ulicima na mnogim ulaznim vratima zakačeno je mnoštvo koverti i računa, jer ni vlasnici ni oni koji su tu fiktivno prijavili prebivalište, što im je postojeći zakon omogućio, ne dolaze u te kuće, a pošta stiže na te adrese.

Prema riječima komšija, u kući je stanovala jedna srpska raseljena porodica. Ta porodica je plaćala smještaj i komunalne obaveze i nakon njenog iseljenja pošiljke i računi se gomilaju, ali vlasnik ne dolazi da otvori kuću i izmiri obaveze.

Tako rade stotine Bošnjaka koji tvrde da vole Srebrenicu, glasaju za njene organe vlasti, ali im ne pada na pamet da se vrate da tu žive i dijele neimaštinu sa ostalim stanovnicima, odnosno da ulože kapital u pokretanje nekog biznisa i otvaranje radnih mjesta.

Na ulazima u veliki broj kuća u Srebrenici slična je slika. Najčešće su to kuće koje su, zahvaljujući donacijama, obnovljene. Ali su - prazne.

Većinom, to su kuće čiji su vlasnici decenijama u inostranstvu, ali su dobili donacije, obnovili ih, priključili struju, vodu i telefon, zaključali vrata i nastavili život daleko od Srebrenice, a računi i opomene stižu i stoje tu.

Za razliku od tih kuća, mnogi raseljeni Srbi i Bošnjaci iz ove opštine još žive u neuslovnim smještajima, jer ih donatori zaobilaze - vjerovatno zbog njihovog lošeg materijalnog stanja.

Računi okačeni na vrata praznih kuća čekaju neku od porodica sa područja ove ili drugih opština, čija imovina još nije obnovljena, da useli i plati zaostale račune za struju, vodu i druge komunalije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije