Gradovi

Raste višak medicinskih sestara

Raste višak medicinskih sestara
Raste višak medicinskih sestara

DOBOJ - Zbog odlaska ljekara u privatne ambulante, u dobojskom Domu zdravlja gomila se višak medicinskih sestara, pa se u ovdašnjoj javnosti spekuliše da je čak 90 radnika ove ustanove prekobrojno.

Specijalisti porodične medicine odlaze iz Doma zdravlja zbog boljih plata, koje se kreću oko 2.500 KM, i za 800 KM su veće nego u javnoj zdravstvenoj ustanovi, ali su plate medicinskih sestara i tehničara u privatnom sektoru dvostruko niže, zbog čega oni ne prate ljekare i tako postaju prekobrojni.

"Dom zdravlja je u prethodnih 20 godina školovao doktore kroz specijalizacije u vrijednosti pet miliona KM. Dom je napustilo 20 doktora u tom periodu, to je dva miliona KM, jer otprilike oko 100.000 KM košta jedna specijalizacija. A s obzirom na to da je koncept porodične medicine takav da se pacijenti vežu za doktore, za doktorima odlaze i pacijenti", navodi Radoslav Nikolić, direktor dobojskog Doma zdravlja.

Manje pacijenata znači i manje sredstava od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, ističe Nikolić, a novi ugovor o pružanju usluga, ukoliko bude nepovoljan, značiće višak radnika i ukidanje nekih timova.

"Konkretno, bićemo prinuđni da ukinemo Centar za mentalno zdravlje, Tim za bolesti ovisnosti, koji Fond kao takav ne prepoznaje, zatim Tim za djecu i omladinu, zato što Fond te usluge ne kupuje", kaže Nikolić.

Rukovodstvo Doma zdravlja radi na novoj sistematizaciji radnih mjesta, koja je direktno vezana za broj registrovanih pacijenata, a koliko će biti prekobrojnih radnika, tvrde u Upravi, još pouzdano ne znaju.

Sindikalci imaju prijedlog kako da se spriječi odlazak stručnog kadra u privatne ambulante, koje formiraju timove porodične medicine.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS mora da donese jasan plan zdravstvenih ustanova, kadrova, i da po tome postupamo, na taj način bismo jasno definisali koliko nam treba osoblja i svih drugih ljudi da bismo mogli da pružimo zdravstvenu zaštitu. Kada nemate tog plana, imate nelojalnu konkurenciju privatnih ordinacija", kazao je Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

"Dokumenti, kao što su normativi, vezani za naš rad nisu usaglašeni sa brojem stanovnika, brojem pregleda, koji gravitiraju određenim ustanovama, i to se mora usaglasiti i vidjeće se da nema viška radnika, nego da treba još zaposliti", kazao je Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije