Gradovi

Rekonstruisani glavni kanali u Lijevče polju

Rekonstruisani glavni kanali u Lijevče polju
Rekonstruisani glavni kanali u Lijevče polju

BIJELJINA - Rekonstruisane glavne kanale koji štite od poplava naselja i poljoprivedno zemljište u Lijevče polju sutra će obići predstavnici Vlade Republike Srpske, koja je u ove radove uložila oko 1,5 miliona KM iz kredita Evropske investicione banke.

Izvođač radova je "Eko-Euro tim" iz Banjaluke, a koordinator ove firme Teufik Omanović izjavio je Srni da je riječ o dva projekta rekonstrukcije kanala do prvobitno projektovanog stanja.

Prema njegovim riječima, iz 26 kilometara dugog kanala koji vodi od aerodroma u Mahovljanima do ušća u Vrbas uklonjeno je šiblje, panjevi i drveće koje je dostizalo obim od 80 centimetara, a dno kanala očišćeno je i od višegodišnjih naplavina.

Ovaj kanal skuplja brdske vode iz tri rječice sa Kozare, a njegov nivo kontroliše se na ustavi uz ušće u rijeku Vrbas.

Projekat je vrijedan oko 800.000 KM, a radovi su trajali godinu dana.

Omanović je naveo da je vrijednost drugog projekta oko 700.000 KM, a izvršena je rekonstrukcija dva kanala dužine po 10 kilometara koji od Topole prolaze kroz Lijevče polje do rijeke Jablanice.

On je istakao da će nakon tehničkog obilaska, kojem će prisustvati i direktor Javne ustanove "Vode Srpske" Dragan Anđelić, izvođač radova još godinu dana održavati rekonstruisane kanale, nakon čega će ponovo biti izvršen uvid u radove i konačna predaja objekata na upravljanje "Vodama Srpske".

Obilazak radova najavljen je za 11.00 časova sa lokacije kod mosta u Topoli, opština Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije