Gradovi

Rimski artefakti prepušteni propadanju

Rimski artefakti prepušteni propadanju
Rimski artefakti prepušteni propadanju

SANSKI MOST - Rimski miljokazi, izuzetno vrijedni artefakti iz prošlosti ovih prostora, koji se nalaze u sanskom selu Stara Rijeka, prepušteni su propadanju i zubu vremena.

Prema riječima mještanina Ilije Matanovića, ovi masivni kameni spomenici iskopani su prije desetak godina prilikom obrađivanja jedne zemljišne parcele.

"S vremena na vrijeme dođu neki znatiželjnici, obiđu ih i fotografišu, ali niko nije ništa učinio kako bi se oni smjestili u neki muzej ili sličnu ustanovu", kaže Matanović i dodaje da ovo nije jedini slučaj da su vrijedni kameni spomenici iz rimskog perioda pronađeni na području ovog sela.

Matanović tvrdi da ima veliki broj sličnih predmeta u široj okolici ovog mjesta. Prema riječima istoričara, starim Rimljanima je ovo područje bilo izuzetno važno zbog željezne rude kojom je bogat ovaj kraj.

"Na ovom prostoru je postojao veliki broj rimskih talionica i o tome danas svjedoče velike gomile treske koja nastaje kao otpad u taljenju željeza", kaže istoričar Amir Talić.

Pojasnio je da su i danas vidljivi ostaci starih puteva koje su koristili Rimljani i da su pronađeni miljokazi bili sastavni dio njihove infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije