Gradovi

Roditelji: Bijeljina zanemaruje potrebe djece s posebnim potrebama

Roditelji: Bijeljina zanemaruje potrebe djece s posebnim potrebama
Roditelji: Bijeljina zanemaruje potrebe djece s posebnim potrebama

BIJELJINA - Nekoliko desetina roditelja djece sa posebnim potrebama, zajedno sa svojim mališanima, protestuje danas ispred zgrade gradske uprave u Bijeljini, izražavajući nezadovoljstvo statusom koji imaju njihova djeca.

Roditelji kažu da su djeca sa posebnim potrebama zanemarena, da nemaju igraonicu jer je zatvorena prije pola godine, te da im već nekoliko mjeseci ne isplaćuju pomoć.

Okupljeni su na platou ispred zgrade gradske uprave nosili transparente na kojima piše "I mi smo dio ovog društva", "Zašto smo zaboravljeni", "Hoćemo igraonicu", "Potreban nam je dnevni centar", "Ćutimo glasno"...

Katija Blagić, član Udruženja "Nada" iz Bijeljine koje brine o djeci sa posebnim potrebama, kaže da je nedopustiv i diskriminirajući odnos gradske vlasti prema ovoj djeci.

"Prema našoj djeci ophode se kao da nisu članovi ove zajednice, nemaju ni prostor u kome bi se družili i na neki način socijalizovali. Nemaju dnevni centar, a primanja za tuđu njegu izostaju unazad tri mjeseca", rekla je Blagićeva, čije dijete danas ima 24 godine.

Ona podsjeća da je ovo udruženje podnosilo zahtjeve gradonačelniku Bijeljine, urgenciju na zahtjev, ali da nikada nisu bili primljeni na razgovor.

"Primorani smo na ovaj korak i sve svoje zahtjeve proslijedićemo danas vlastima ovog grada. Nećemo odustati dok naša djeca ne budu ravnopravni članovi ovog društva, ove zajednice", rekla je Blagićeva i najavila da će upoznati Vladu Republike Srpske o svim problemima sa kojima se susreću djeca sa posebnim potrebama u Bijeljini.

Ona je podsjetila da je još 2005. godine gradonačelnik Bijeljine obećao izgradnju dnevnog centra za ove mališane, te da od tada ništa nije urađeno po ovom pitanju.

Na području grada Bijeljina 54-oro djece ostvaruje "tuđu njegu i pomoć", a 150 korisnika prima prošireno pravo iz socijalne zaštite "smještaj u vlastitu porodicu".

U ime gradske vlasti okupljenima se obratio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Slavko Bašić koji je izrazio žaljenje što naknade za ovu djecu nisu isplaćene u protekla tri mjeseca i obećao da će to biti učinjeno poslije praznika.

"Isplaćena je pomoć drugim licima, kao i stipendije, a ostalo je samo prošireno pravo za smještaj djece u vlastitu porodicu, odnosno naknade za tuđu njegu i pomoć. Nastao je problem jer je bio blokiran račun budžeta", pojasnio je Bašić.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavica Lukić podržala je današnje proteste, dodajući da će se kao poslanik, ali i kao majka, zalagati za pomoć ovoj djeci.

Ona je naglasila da su ova djeca dio društva, ali da je žalosno da im gradska vlast već tri mjeseca ne izmiruje naknade za tuđu njegu i pomoć, iako je Vlada Srpske redovno izmirivala svoje obaveze, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Svi zahtjevi, dodala je Lukićeva, apsolutno su opravdani i, ako je potrebno da se bilo šta rješava na nivou Republike, kao narodni poslanik zalagaću se za to.

Porodice djece ometene u razvoju proslijediće, nakon protesta, sve zahtjeve gradskoj vlasti, a ako ne riješe svoje probleme krenuće i prema Vladi Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije