Gradovi

Roditelji srpskih đaka napustili sastanak Vijeća roditelja u Srebrenici

Roditelji srpskih đaka napustili sastanak Vijeća roditelja u Srebrenici
Foto: Anadolija / Ilustracija | Roditelji srpskih đaka napustili sastanak Vijeća roditelja u Srebrenici

SREBRENICA - Sastanak Vijeća roditelja učenika Prve osnovne škole Srebrenica danas nije održan zbog neusvajanja dnevnog reda, jer su roditelji djece bošnjačke nacionalnosti tražili da se dopuni dnevni red s prijedlogom da se izabere novi predsjednik Vijeća roditelja.

Roditelji djece bošnjačke nacionalnosti tražili su na početku sastanka da se govori o diskriminaciji bošnjačkih učenika. Nakon prijedloga Bošnjaka, roditelji djece srpske nacionalnosti su napustili sastanak.

Zbog čega su se odlučili na taj korak pojasnio je član Vijeća Aleksandar Simić.

"Član sam Vijeća roditelja ove škole već osam, devet godina. Danas je bila zakazana redovna sjednica, s utvrđenim dnevnim redom. Međutim, na sastanku su došli određeni prijedlozi od Bošnjaka koji su tražili dopunu dnevnog reda i smjenu aktuelnog predsjednika Vijeća roditelja. Bilo je i govora da su bošnjačka djeca diskriminisana što ja nisam primjetio, i što smatram da je nelogično da ima diskriminacije. Mi nismo htjeli da podržimo takve stavove i napustili smo sastanak. Direktor škole je dao prijedlog da se uradi Statut i pravilnik, da bi sjednicu nastavili nakon par dana", kaže Simić.

Simić smatra da ova novonastala situacija neće uticati na djecu.

"Djeca su djeca, a sve ovo zavisi od nas roditelja. Moje lično mišljenje je da ovo neće uticati na djecu. Mi moramo živjeti jedni s drugima. Naša djeca se druže međusobno", podvukao je Simić.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti koji su ostali na sastanku izabrali su Mirnesa Zahirovića za novog predsjednika Vijeća roditelja.

"Mi smo danas trebali da imamo Vijeće roditelja gdje su pozvani svi roditelji koji učestvuju u radu ovog tijela. Predloženo je da izaberemo novog predsjednika Vijeća. Međutim, roditelji srpske nacionalnosti su napustili sastanak. Roditelji koji su ostali su izabrali mene kao novog predsjednika Vijeća. U narednim danima je moja obaveza da pripremim poslovnik o radu, jer to sad ne postoji, kako bi mogli raditi normalno", kaže Zahirović koji navodi da djeca bošnjačke nacionalnosti imaju određene probleme u školi, te da su diskriminisana.

"Jedan od problema je sam izbor članova Vijeća. Recimo, područna škola Potočari koja ima 130 učenika ima samo dva roditelja u Vijeću, dok recimo jedan roditelj iz centralne škole predstavlja sedam osam učenika. Drugi problem je diskriminacija učenika bošnjačke nacionalnosti. To datira od 2012. godine, gdje se ne poštuje sporazum i pravo bošnjačke djece na nacionalnu grupu predmeta, pravo na bosanski jezik. To je institucionalna diskriminacija. Sada se otišlo korak dalje, i kada uđete u školu imate osjećaj kao da ste u nekom pravoslavnom objektu. Nema nigdje zastave BiH, ali ima Republike Srpske, djeca uče himnu sv. Save što je neprihvatljivo s naše strane", kaže Zahirović.

On ističe da roditelji žele da se riješe nastali problemi.

"Pisali smo direktoru, tražili sastanak, ali se direktor oglušio na pozive. Mi ostajemo i dalje pri stavu da se ovi problemi mogu riješiti, ali ako ne budemo imali razumijevanja sa druge strane mi smo spremni da napravimo i dvije škole pod jednim krovom", smatra Zahrović čiji sin pohađa prvi razred osnovne škole.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije