Gradovi

Rom jedini odbornik iz reda manjina na području Dobojske regije

Rom jedini odbornik iz reda manjina na području Dobojske regije
Foto: N.N. | Rom jedini odbornik iz reda manjina na području Dobojske regije

DOBOJ - Pripadnik romske nacionalne manjine u Vukosavlju Mustafa Osmanović jedini je odbornik u lokalnim skupštinama osam opština i gradova na području Dobojske regije koji zastupa interese manjina.

Da bi ih bilo više potrebno je smanjiti izborni prag od tri procenta, poručuju iz Saveza nacionalnih manjina regije Doboj.

Romska populacija je najbrojnija od svih manjina na ovom području, ali to im nije obezbijedilo mjesto u dobojskoj skupštini, u koju je teško dospjeti i Crnogorcima, Slovencima, Ukrajincima, Rusima, Makedoncima...

"Mi u Doboju objektivno zasad uopšte nismo zastupljeni jer nema ni odbornika nacionalnih manjina, a što se tiče saradnje s lokalnom vlašću, preko određenih službenika ostvarujemo saradnju", kaže Dragan Marković, predsjednik Saveza nacionalnih manjina regije Doboj i nekadašnji odbornik u Skupštini grada Doboj.

Izborni prag od tri procenta osvojenih glasova na lokalnim izborima nemoguće je ostvariti kandidatima iz reda nacionalnih manjina, pa u Savezu imaju prijedloge, a jedan je smanjenje te kvote.

"Mi tražimo čak da se u svim lokalnim zajednicama koje su dobile status grada na području BiH uvede obavezan jedan mandat za predstavnike nacionalnih manjina", rekao je Dragan Marković.

Da bi učešće nacionalnih manjina u lokalnim zajednicama bilo veće, potrebno je da se i njeni pripadnici više angažuju, smatraju u Udruženju Crnogoraca "Njegoš", na čiji rad su znatno uticale poplave iz 2014. godine.

"Pokušavala sam kao predsjednica više puta da animiram ljude, ali to zaista ide teško. U zadnje vrijeme ljudi izbjegavaju da se izjašnjavaju kao Crnogorci. Činjenica je da smo svi mi iz Crne Gore, e da li smo Srbi ili Crnogorci to je uvijek pitanje, ali bitno je da smo iz Crne Gore i da volimo tu zemlju", navodi Aleksandra Pejić, predsjednica Udruženja "Njegoš", te dodaje da u Doboju živi stotinak njenih sunarodnika.

U lokalne parlamente teško mogu dok ne izdejstvuju izmjene zakonskih propisa, ali zasad mogu računati na sredstva iz budžeta koja bi, tvrde predstavnici nacionalnih manjina, mogla biti značajnija.

"Postoji budžetska stavka koja predviđa određena sredstva za udruženja građana i organizacije. Mogu da konkurišu za ta sredstva, projekte", kazao je Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada Doboj, koji je proteklog vikenda u ime Gradske uprave posjetio Sajam nacionalnih manjina, koji je okupio 25 organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije