Gradovi

SNSD traži poništavanje izbora u Doboju

SNSD traži poništavanje izbora u Doboju
SNSD traži poništavanje izbora u Doboju

DOBOJ - Savez nezavisnih socijaldemokrata uputio je Centralnoj izbornoj komisiji BiH inicijativu za poništavanje izbornih rezultata na 18 biračkih mjesta u gradu Doboju.

U ovoj stranci smatraju da je na tim mjestima na sceni izborni inženjering. Kako tvrde, dokaz za to su i podaci CIK-a o broju glasača, koji su glasali za Skupštinu grada i za gradonačelnika, a koji su različiti na istom biralištu.

Navodno je jedan od primjera biračko mjesto u dobojskom Zavodu za zapošljavanje. Od ukupno 704 registrovana glasača na izbore je izašlo 430 građana za gradonačelnika, a za skupštinu grada 23 više. U SNSD-u dodaju da ovo nije usamljen slučaj.

U Doboju je 18 biračkih mjesta gdje je utvrđen nesklad broja glasača, koji su glasali za gradonačelnika i onih koji su glasali za lokalni parlament.

"Zato smo odlučili a i predsjednik Dodik kao predsjednik stranke da uložimo prigovor gdje je očigledan nesklad onih koji su izašli na glasanje za gradonačelnika i dobojsku skupštinu", naglasio je Milorad Živković, iz Gradskog odbora SNSD-a Doboj.

Iz NVO Pod lupom kažu da je primjer iz Doboja dovoljan dokaz da se sumnja u manipulaciju i izborni inženjering na pojedinim biračkim mjestima. Takođe, smatraju da bi, zbog takvih slučajeva, na tim biralištima, trebalo da se ponove izbori.

Doboj grad s velikim brojem nevažećih listića - 2.700.

"Taj neskalad na tih 18 mjesta može da 2500-3000 napravi razliku ,nekome umanji,a nekome doda glasove. Moguće je. Ako bi se radilo po zakonu mislim da ovo treba preispitati", dodao je Živković.

Istragu u Doboju sprovodi i policija po nalogu Okružnog tužilaštva, prenosi RTRS i dodaje da se istražuju navodi da je 2.000 penzionera dobilo po 50 maraka iz gradskog budžeta, zbog sumnje da je SDS tako kupovala glasove.

(RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije