Gradovi

Sa radom počeo aparat za osteodenzitometriju

Sa radom počeo aparat za osteodenzitometriju
Foto: N.N. | Sa radom počeo aparat za osteodenzitometriju

DOBOJ - U Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju danas je pušten u rad aparat za osteodenzitometriju za mjerenje mineralne gustine kostiju, koji je ovoj ustanovi donirao Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banjaluka.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Zavoda Snježana Novaković Bursać rekla je novinarima da je zadovoljna što će donirani aparat biti u funkciji zdravlja građana dobojske regije.

Ona je navela da je aparat star oko 10 godina i da su se na donaciju odlučili jer dobojska bolnica ima osposobljene kadrove i pokriva veliki broj osiguranika.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Milorad Živković kaže da dijagnostiku na oboljenje osteporoze mogu koristiti osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja, ali i ostali građani.

Načelnik Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dobojske bolnice Aleksandra Hadžiabdić rekla je da je doniranim aparatom znatno unaprijeđena dijagnostika osteoporoze od koje u svijetu boluje 200 miliona ljudi, a svaka treća žena ili svaki peti muškarac je u riziku od preloma pršljena ili kuka.

Hadžiabdićeva kaže da za pregled osteodenzitometrije pacijenti sa ovjerenom zdravstvenom knjižicom i upućeni od porodičnog ljekara plaćaju participaciju od 6,20 KM, dok pacijenti koji nisu osigurani plaćaju 70 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije