Gradovi

Sankcije za vozače koji su blokirali saobraćaj u Sarajevu

Sankcije za vozače koji su blokirali saobraćaj u Sarajevu
Sankcije za vozače koji su blokirali saobraćaj u Sarajevu

SARAJEVO - Kancelarija policijskog komesara MUP-a Sarajevskog kantona najavila je da će biti preduzete sankcije prema vlasnicima vozila koji su danas u Sarajevu blokirali saobraćajnice, zbog čega je bio obustavljen tramvajski i trolebuski saobraćaj.

"S obzirom da su vozači vozila svojim ponašanjem u saobraćaju počinili prekršaje iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH biće sankcionisani za počinjene prekršaje i biće izdati odgovarajući prekršajni nalozi", navodi se u saopštenju iz Kancelarije policijskog komesara.

Uzimajući u obzir činjenicu da je blokada saobraćaja izazvala velike gužve i ometala normalan život i rad građanima, o svemu je obaviješten i tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koji je, nakon što mu je predočeno činjenično stanje, konstatovao da nema elemenata krivičnog djela.

Iz Kancelarije kantonalnog policijskog komesara ističu da su policajci utvrdili da je od 30-ak vozila koja su blokirala saobraćajnice 12 imalo registarske oznake za taksiste /sa početnim slovima TA/, a da je ostalih 20 vozila imalo standardne registarske oznake.

Policijski službenici utvrdili su prema registarskim tablicama da je 17 vozila sa područja Kantona Sarajevo, tri vozila sa područja opštine Vareš, po dva iz Jablanice i Konjica, a po jedno iz Olova, Živinica, Orašja, Kaknja, Han-Pijeska, Istočne Ilidže, Goražda i Kladnja.

Podrška MUP-u za deblokadu saobraćajnica

Vlada Kantona Sarajevo u ostavci večeras je dala punu podršku kantonalnom MUP-u u provođenju mjera za deblokadu glavnih saobraćajnica u Sarajevu.

Kantonalna Vlada zahtijeva od tužilaštva i sudova hitno provođenje zakona na osiguranju života građana i njihove imovine.

Vlada je održala vanrednu sjednicu na kojoj je osudila blokadu glavnih saobraćajnica u gradu Sarajevu, kojom se građanima onemogućava sloboda kretanja i ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode.

U saopštenju Pres-službe Kantona Sarajevo navodi se da je na sjednici naglašeno da se takvim aktivnostima privrednim subjektima Kantona Sarajevo nanosi enormna materijalna šteta zbog onemogućavanja njihovog svakodnevnog poslovanja.

Radi uspostavljanja i obezbjeđenja normalnog odvijanja saobraćaja, na sjednici je data puna podrška MUP-u Kantona Sarajevo u provođenju zakonom predviđenih mjera i aktivnosti u vezi sa deblokadom glavnih saobraćajnica koje su blokirala pojedina fizička lica i vozila sa oznakama taksi prevoza, navodi se u saopštenju.

Demonstranti u Sarajevu odblokirali su danas glavne saobraćajnice u centru grada poslije više od pet časova blokade.

Demonstrantima koji već 29. dan u Sarajevu izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Federaciji BiH danas su se pridružili taksisti koji se blokirali saobraćajnice na Skenderiji.

Protesti u gradovima širom Federacije BiH počeli su u Tuzli 5. februara izlaskom na ulice nezadovoljnih građana i radnika firmi koje su propale nakon procesa privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije