Gradovi

Sanska bolnica pred krahom

Sanska bolnica pred krahom
Sanska bolnica pred krahom

SANSKI MOST - Opća bolnica u Sanskom Mostu suočava se u posljednje vrijeme sa nepremostivim finansijskim poteškoćama koje su dovele u pitanje njen dalji opstanak, tvrdi Enes Karabeg, direktor te zdravstvene ustanove.

On je istakao kako se rad bolnice finansira sredstvima Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, ali da to nije dovoljno ni da se isplate lični dohoci za 96 zaposlenih radnika.

"Provodimo stroge mjere štednje, ali to nije dovoljno ukoliko se ne promijeni odnos kantonalnih vlasti prema ovoj zdravstvenoj ustanovi. Taj odnos je godinama maćehinski i podrška našem radu je uglavnom deklarativna", rekao je Karabeg. 

On je dodao kako je ovakav odnos dodatno pogoršan nakon katastrofe koja je zahvatila Kantonalnu bolnicu u Bihaću, kada je u požaru uništen veći dio te zdravstvene ustanove. 

"Zbog sanacije i obnove Kantonalne bolnice, većina sredstava namijenjenih zdravstvu upućuje su u Bihać", ističe Karabeg. 

Jedan od glavnih razloga loše finansijske situacije, kaže on, je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, i koji iznosi nešto preko 50 posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u ovim općinama, što je najlošiji procenat u USK. 

S obzirom na to da se novac namijenjen zdravstvu raspodjeljuje upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućuje finansiranje svih potrebnih zdravstvenih timova u Općoj bolnici.

Procijenjeno je da godišnje nedostaje oko 353.000 maraka kako bi Opća bolnica bila finansijski stabilna ustanova. Nedostatak novčanih sredstava, kako je istakao Karabeg, generisao je u proteklom periodu i dugovanja prema dobavljačima koja iznose oko 350.000 maraka, te probleme u kadrovskom i tehničkom opremanju.  U proteklih pet godina, koliko postoji Opća bolnica u Sanskom Mostu, obavljeno je preko 200.000 ljekarskih pregleda, te oko 5.700 hirurških zahvata, zahvaljujući čemu su spaseni mnogi ljudski životi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije