Gradovi

Sarajevu prijeti nestašica vode

Sarajevu prijeti nestašica vode
Sarajevu prijeti nestašica vode

SARAJEVO - Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku Sarajevo, upozorio je da će Sarajevo u ljetnim mjesecima imati problem sa vodosnabdijevanjem.

Tvrdi da je problem i kvalitet vode jer kad god dođe do redukcije i prekida u vodosnabdijevanju, u sistem uđu otpadne vode, koje onda prvo idu kroz cjevovod, pa tek onda pitka voda, a građani sve to plaćaju.

"Nažalost, siguran sam da ćemo za nekoliko mjeseci imati velikih problema jer u gradu neće biti vode. Na to stalno upozoravamo iz Instituta, ali kao da nas niko ne sluša. Siguran sam da će građani ispaštati, a ne mogu ništa učiniti da to spriječe, da se osiguraju", rekao je Kupusović.

Ističe da ova kiša koja pada već nekoliko dana u Sarajevu neće spasiti građane od suše u ljetnom periodu.

"Suša i loši cjevovodi izazvat će nestašicu vode. To je sigurno, i ako Vlada KS i KJKP 'Vodovod i kanalizacija' nešto ne učine odmah, veliki problemi očekuju Sarajlije", rekao je Kupusović.

Dodaje da je upoznat s činjenicom da su u posljednjih nekoliko godina građani Sarajeva uredne platiše računa, te da bi ovo preduzeće trebalo odmah napraviti plan kako sanirati ono što je neophodno na vodovodnoj mreži.

KJKP "Vodovod i kanalizacija" već godinama posluje s gubitkom. Veliki problem im predstavlja i veliki dug za isporuku električne energije.

Zlatko Petrović, ministar u ostavci u Vladi KS, kaže da stalno upozorava kako cijena vode u KS nije ekonomska, te da ovo preduzeće ne može dobro poslovati bez toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije