Gradovi

Sa­raj­li­ja­ma sti­gli uvećani računi za gas

Sa­raj­li­ja­ma sti­gli uvećani računi za gas
Sa­raj­li­ja­ma sti­gli uvećani računi za gas

SA­RA­JE­VO - Na­kon što je u apri­lu pos­ku­pio ze­mni gas za 13,2 pos­to, Sa­raj­li­je ko­je se gri­ju pu­tem KJKP "To­pla­ne" su po­če­li do­bi­ja­ti uve­ća­ne ra­ču­ne za gri­ja­nje u izno­su 8,3 pos­to.

Že­nja Lju­bu­škić, por­tpa­rol KJKP "To­pla­ne", is­ti­če da je odlu­ku do­ni­je­la Vla­da Kan­to­na Sa­ra­je­vo ka­ko bi us­kla­di­la ci­je­nu gri­ja­nja s ci­je­nom pli­na.

Do­da­je da su gra­đa­ni do­bi­li ra­ču­ne za maj i re­troa­kti­vno za april.

"'To­pla­ne' od pro­šle go­di­ne ima­ju ra­zli­či­te ci­je­ne u se­zo­ni i van se­zo­ne gri­ja­nja, pa ta­ko gra­đa­ni Sa­ra­je­va van se­zo­ne (maj, ju­n, ju­l, avgust i sep­tem­bar) pla­ća­ju 40 pos­to ci­je­ne, a u os­ta­lim mje­se­ci­ma, ka­da je se­zo­na gri­ja­nja, pu­nu ci­je­nu. Tre­ba na­po­me­nu­ti da 'To­pla­ne' za­gri­ja­va­ju stam­be­ne pros­to­re bez mje­ra­ča za po­troš­nju", ka­že Lju­bu­škićeva, te po­jaš­nja­va da to zna­či da pros­tor od 60 kva­dra­ta, s uklju­če­nim PDV-om, u se­zo­ni pla­ća gri­ja­nje 129,1 KM, a do apri­la je ta ci­je­na za ovaj pros­tor bi­la 119,2 KM.

Van se­zo­ne, is­ti­če Lju­bu­škićeva, po­tro­šač za pros­tor od 60 kva­dra­ta s PDV-om tre­ba da iz­dvo­ji­ 37 KM, a do apri­la je pla­ćao 34,1 KM.

Iz Kan­to­nal­nog odbo­ra SDP BiH re­ago­va­li su ka­da je do­ne­se­na odlu­ka Vla­de KS o pos­ku­plje­nju gri­ja­nja, na­ja­vi­li su i tu­žbu, te po­ru­či­li da je odlu­ka ne­za­ko­ni­ta i da je to no­va plja­čka gra­đa­na.

Pu­tem druš­tve­nih mre­ža ogla­sio se i El­me­din Ko­na­ko­vić, pre­mi­jer Kan­to­na Sa­ra­je­vo, prav­da­ju­ći se ka­ko je Vla­da pro­šle go­di­ne dva pu­ta sma­nji­va­la ci­je­nu gri­ja­nja jer je ci­je­na ga­sa pa­da­la.

"Sva­ko po­ve­ća­nje ili sma­nje­nje cijene ga­sa uti­če na ci­je­nu gri­ja­nja. 'BH gas' je uve­ćao 'Sa­ra­je­vo­ga­su' ci­je­nu, a 'Sa­ra­je­vo­gas' 'To­pla­na­ma' za 13,5 pos­to. 'To­pla­ne' su po­ve­ća­le ci­je­nu za 8,3 jer udio ener­gen­ta u ci­je­ni gri­ja­nja izno­si oko 65 pos­to. 'To­pla­ne' su tom ne­eko­nom­skom po­li­ti­kom bi­le na ru­bu ste­ča­ja, gri­ja­nje je bi­lo po­tpu­no ugro­že­no, stra­ho­va­li smo na po­čet­ku sva­ke se­zo­ne da li će ga uop­šte bi­ti. Ko­ri­sni­ci 'Sa­ra­je­vo­ga­sa' su pla­ća­li dras­ti­čno ve­ću ci­je­nu gri­ja­nja od onih ko­ji se gri­ju pu­tem 'To­pla­na'. Bi­lo bi la­kše ova­ko ka­ko nam sa­vje­tu­ju iz stra­na­ka ko­je su ne­kad uprav­lja­le tim pro­ce­si­ma, da za­žmi­ri­mo i iz­drži­mo do izbo­ra, da ta­ko ku­pi­mo po­ne­ki glas, a fir­me odve­de­mo u ste­čaj i ugro­zi­mo po­tpu­no ispo­ru­ku ga­sa i se­zo­nu gri­ja­nja. Mi smo iza­bra­li ovaj dru­gi put. Iza se­be će­mo os­ta­vi­ti ure­đe­ni­ji sis­tem po ci­je­nu da iz­gu­bi­mo izbo­re", po­ru­čio je Ko­na­ko­vić gra­đa­ni­ma Sa­ra­je­va pre­ko druš­tve­nih mre­ža.

Po­ku­ša­li smo kon­ta­kti­ra­ti i ne­ke od sa­ra­jev­skih udru­že­nja po­tro­ša­ča, ali nije­dan broj vi­še ni­je u fun­kci­ji, a Men­sud La­ko­ta, ne­ka­daš­nji pred­sje­dnik Udru­že­nja po­tro­ša­ča KS, nam je re­kao da on vi­še ni­je na če­lu Udru­že­nja, te da ne vje­ru­je da se u ovom tre­nut­ku ne­ko ba­vi pro­ble­mi­ma po­tro­ša­ča.

Gra­đa­ni su ogor­če­ni pa ta­ko pen­zi­oner­ka Se­di­na Pa­šić is­ti­če da joj je i dosa­d bi­lo te­ško pla­ća­ti gri­ja­nje, te da ovo pos­ku­plje­nje do­da­tno ugro­ža­va njen iona­ko skro­man bu­džet.

Ve­ći­na gra­đa­na s ko­ji­ma smo raz­go­va­ra­li ne vi­di dru­gi izlaz ne­go pro­da­ju stana ko­ji je pri­klju­čen na cen­tral­no gri­ja­nje i ku­pnju dru­gog, u ko­jem sta­nar sam se­bi kon­tro­li­še za­gri­ja­va­nje pros­to­ra.

Ve­ći­na sma­tra da je ku­ća naj­bo­lja op­ci­ja, jer sa­mi bi­ra­ju na­čin za­gri­ja­va­nja.

Ra­dnik Mu­amer Še­hić ka­že da je već po­ku­šao da do­go­vo­ri s "To­pla­na­ma" da se odja­vi s cen­tral­nog gri­ja­nja. Me­đu­tim, ka­ko is­ti­če, re­kli su mu da mo­že, ali da će opet to­kom ci­je­le go­di­ne mo­ra­ti pla­ća­ti 40 pos­to od ci­je­ne, jer mu ver­ti­kal­ne ci­je­vi za za­gri­ja­va­nje idu kroz stan.

Ci­je­na gri­ja­nja u se­zo­ni pros­to­ra od 60 kva­dra­ta (uklju­čen PDV)

Sa­daš­nja

129,1 KM

Do apri­la

119,2 KM

Ci­je­na gri­ja­nja van se­zo­ne pros­to­ra od 60 kva­dra­ta (uklju­čen PDV)

Sa­daš­nja

37 KM,

Do apri­la

34,1 KM

(Foto: N.Uglješa)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije