Gradovi

Sarajlije traže ostavku tužiteljke Dalide Burzić

Sarajlije traže ostavku tužiteljke Dalide Burzić
Sarajlije traže ostavku tužiteljke Dalide Burzić

SARAJEVO - Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilio se danas na platou u neposrednoj blizini Parlamenta Bosne i Hercegovine čime su iskazali nezadovoljstvo radom tužilaštva Kantona Sarajevo povodom istrage za ubistvu Dženana Memića.

Protest je organizovala porodica na 100. dan od ubistva.

"Nedopustivo je da na ovaj način tražimo pravdu. 100 dana istraga se vodi u krivom smjeru i nema konkretnih rezultata. Ako se ovo na promijeni idući protesti će biti bučniji i masovniji", rekao je otac ubijenog Dženana, Muriz Memić

Tokom protestne šetnje okupljeni članovi porodice, prijatelji i građani zasutsvili su se pred Tužilaštvom KS i uputili zahtjeve a potom i pred Skupštinom KS gdje su takođe uručili zahtjeve.

Od Skupštine, između ostalog, traže formiranje istražne kosmisije koja će ispitati propuste u istrazi, a od Tužilaštva između ostalog zahtjevaju da se u istragu uključe pripadnici MUP-a FBiH ili druge policijske agencije.

Demonstranti su prešli ispred zgrade MUP-a Kantona Sarajevo gdje preko megafona traže pravdu za ubijenog Dženana Memića i ostavku glavne tužiteljke Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić.

Građani, prijatelji i porodica ni nakon 100 dana nemaju informaciju ko je ubio Memića koji je preminuo 15. februara usljed teških povreda zadobijenih na Velikoj aleji na Ilidži.

Iako Kantonalno tužilaštvo KS intenzivno radi na ovom slučaju, još uvijek velikog pomaka nema. Naime, jedini svjedok u ovom slučaju, djevojka Alisa Mutap, nije dosljedna u iskazu, kao ni pripadnik kantonalnog MUP-a koji je prisustvovao uviđaju.

Mutap tvrdi da ima amenziju i da se ničega ne sjeća. Roditelji žele istinu, a u sve se uključila i Kantonalna skupština.

Stotine građana krenulo je ka pješke ka Kantoanalnom tužilaštvu KS kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog sporosti u rješavanju slučaja ubistva Dženana Memića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije