Gradovi

Sarajlije uživale u vožnji tramvajom iz 1895. godine

Sarajlije uživale u vožnji tramvajom iz 1895. godine
Sarajlije uživale u vožnji tramvajom iz 1895. godine

SARAJEVO - Veliki broj Sarajlija uživao je danas u vožnji replikom prvog električnog tramvaja na relaciji Željeznička stanica – Baščaršija.

Tramvaj izrađen po uzoru na prvi električni koji je prošao Sarajevom 1895. godine danas je počasnom vožnjom kroz centralni dio grada obilježio 122 godine saobraćanja.

Replika prvog električnog tramvaja napravila je krug od Željezničke stanice Sarajevo, preko Marijinog Dvora, prugom uz obalu Miljacke do Baščaršije i nazad, obilježivši tako više od sto godina ovog vida gradskog prevoza u prvom gradu u Evropi nakon Berlina čiji su građani imali luksuz da se voze električnim tramvajem krajem 19. vijeka. Kroz grad je bilo mnogo onih koji su mahali ljudima u starom tramvaju, ali i onih učesnika u saobraćaju koji su ga pozdravljali sirenom.

Hamdija Huremović, obučen u narodnu nošnju i da fesom na glavi, bio je jedan od onih koji su zaslužni što su Sarajlije danas imale priliku uživati u vožnji replikom prvog elektronskog tramvaja, u okviru drugog dana manifestacije "Dani Kantona Sarajevo".

"U GRAS-u radim 17 godina. Vozač sam tramvaja, a sada radim na održavanju tramvaja kao električar. Ovo je replika električnog tramvaja iz 1895. godine koju su napravili naši ljudi. Mislim da je jedina u svijetu", istakao je Huremović.

Naglasio je da je velika razlika u vožnji replikom i današnjim savremenim tramvajima.

"Mnogo se razlikuje. Danas je elektronika uznapredovala tako da je i vožnja udobnija. Ovdje ima trzaja, drugačije je sve", dodao je Huremović.

Među onima koji su se danas provozali replikom prvog električnog tramvaja je Hamid Tuzlak, učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole za energetiku u Sarajevu.

Kako je kazao, nakon što su došli u školu profesorica ih je obavijestila da će se provozati starim tramvajem u sklopu "Dana Kantona Sarajevo".

"Mi smo povodom toga došli ovdje. Znam, po istorijskim činjenicama, da je Austro-ugarsko prvo ovdje htjela da testira tramvaj. Prelijepo je ovdje pogotovo zbog ovih fotografija ovdje koje objašnjavaju kako je sve prije izgledalo", pojasnio je Tuzlak.

Prema njegovim riječima, ovu vrstu tramvaja nemaju priliku često vidjeti, ali je lijep osjećaj barem jednom godišnje sjediti u njemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije