Gradovi

Sarajlije vape za vodom

Sarajlije vape za vodom
Foto: Nedžad Uglješa | Sarajlije vape za vodom
Mirsada Lingo-Demirović

SARAJEVO - Građanima Sarajeva dosadile su svakodnevne redukcije i zbog toga potpisuju peticiju kako bi se napokon riješilo vodosnabdijevanje, a time i njihovim mukama došao kraj.

Građani, kako kažu, vape za vodom i još su više ogorčeni jer su iz Kantonalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija", koje vodom snabdijeva Kanton Sarajevo, počeli i nedjeljom da zavrću slavine. Građani ističu i da je voda, kada dođe na nekoliko sati, vrlo često narandžaste boje.

Iz "Vodovoda i kanalizacije" kažu da je voda takve boje zbog popravki koje se vrše, odnosno da od zemlje voda bude smeđenarandžasta. Poručuju iz te firme da građani moraju samo da puste vodu da teče kako bi se isčistila.

Da agonija Sarajlila bude još i veća pridonose računi za vodu posljednjih mjeseci, koji su, prema riječima građana, veoma visoki, pa tako neki za mjesečnu potrošnju plaćaju i do 80 KM. Veliki broj građana na društvenim mrežama negoduje zbog visokih računa, tvrdeći da je voda preskupa i da im je nelogično što je zatvaraju.

Građani će u toku ove sedmice potpisivati peticiju, koja će biti dostavljena poslanicima Skupštine Kantona Sarajeva. U njoj traže da se sazove hitna sjednica Skupštine, na kojoj treba da se riješi problem vodosnabdijevanja.

"Skupština ima sva ovlaštenja da riješi ovaj problem. Može proglasiti vanredno stanje, mobilisati opremu, ljude i sredstva... Ovo je najbogatija lokalna zajednica i da ima političke volje ovaj problem bi davno bio riješen", kaže Anes Podić, iz Udruženja "Eko-akcija", koje je organizator jedne od petecija.

Tvrdi da redukcije nisu posljedica suše, jer su one bile i gore 2000. i 2003. godine, te da je, po njegovom mišljenju, osnovni razlog neulaganje u infrastrukturu.

U međuvremenu više hiljada građana već je potpisalo peticiju koju provodi Udruženje građana "Kap". U toj peticiji građani pristaju i žele podnijeti tužbu protiv "Vodovoda i kanalizacije" i Vlade Kantona Sarajevo, a zbog konstantnih noćnih i dnevnih redukcija u cijelome gradu.

S druge strane, većina poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo mišljenja je da nije "pet do dvanaest", nego "dvanaest i pet" i da treba sve snage mobilizirati da se riješi ovaj problem.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, tvrdi da je 320 izvorišta na Vrelu Bosne zagađeno, te da voda jeste bakteriološki ispravna, ali da niko ne govori o problemima metala u njoj.

"Od velike količine hlora koji se stavlja u vodu logično je da uginu svi živi organizmi, ali isto tako znate li koliko je hlor kancerogen. Tražio sam već nekoliko puta posebnu sjednicu Skupštine o vodosnabdijevanju, ali, nažalost, nije bilo sluha. Izvještaj o radu ovog preduzeća je pao u Skupštini, ali ni to neće riješiti problem. Podržaću svaku akciju građana", kaže Marić.

Njegov kolega iz SDA Mirza Čelik ističe da će ova stranka tražiti hitnu sjednicu Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je vodosnabdijevanje.

"Nije tačno da u Sarajevu nema vode, ima je dovoljno. Tražićemo smjenu Nadzornog odbora i Uprave 'Vodovoda i kanalizacije'. Nisu ništa uradili, a Vlada Kantona Sarajevo im je na raspolaganje stavila kompletnu Civilnu zaštitu, sa svim resursima, kako bi se što prije otklanjali kvarovi", kazao je Čelik.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije