Gradovi

Sava u koritu, situacija se normalizuje

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da se situacija poslije poplava na području grada normalizuje, da se Sava vratila u korito, te da su u toku pripremni radovi na zatvaranju oštećenja na drinskom nasipu.

On je na konferenciji za novinare rekao da problem i dalje predstavljaju tzv. "vodeni džepovi", ali se i tu stanje poboljšava, a situacija na poplavljenim područjima uz rijeku Savu postepeno se stabilizuje.

Gradski Štab za vanredne situacije saopštio je da je i dalje na snazi vanredna situacija za područja naselja Amajlije, Popovi, Dvorovi, Novi Dvorovi, Dijelovi, Dazdarevo, Kriva Bara, Triješnice, Trnjaci, Ostojićevo, Batković, Balatun , Velino Selo, Jelaz, Brodac, Velika Obarska, Vršani i Novi.

 Tokom jučerašnjeg dana radilo se na asanaciji drinskog nasipa i kanala Drina - Glogovac.

 Tokom dana po pojedinačnim pozivima nastavljeno je uklanjanje uginule stoke.

Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina i ekipa iz Turske bili su angažovani na poslovima ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata, a sa ekipom iz Turske išlo se i u Velino Selo na izviđanje lokacija koje bi se mogle ispumpavati.

Vatrogasci iz Italije crpili su vodu iz naselja Bakračić i u zaseocima Rudine i Simeunovići u Dvorovima, kao i na više individualnih lokacija u Dvorovima.

Dostavljana je voda za piće na granični prelaz Rača, u Krivu Baru, Dazdarevo, Karin put i voda za stoku u Ostojićevo.

Ekipa AD "Komunalac" odvezla je oko 350 tona čvrstog i kabastog otpada iz mjesnih zajednica Batković /Klis/, Velino Selo, Ostojićevo i Dvorovi.

Cisterne za vodu "Komunalac" Bijeljina vršile su distribuciju vode za piće u naseljima Brodac i Velino Selo.

Tokom dana, pripadnici ABHO čete oružanih snaga BiH dezinfikovali su objekat Osnovne škole /OŠ/ u Međašima i neposrednu okolinu OŠ "Petar Petrović NJegoš" u Velikoj Obarskoj.

Ekipe Doma zdravlja Bijeljina u saradnji sa volonterima obavili su dezinfekciju ukupno 343 domaćinstva i pravna subjekta.

U saradnji sa gradskim zdravstvenim inspektorom izvršen je sanitarno-tehnički i higijenski nadzor u centrima za smještaj evakuisanih lica /osnovna škola u Brocu i sportska sala u Bijeljini/, te u OŠ "Knez Ivo od Semberije", "Vuk Karadžić", "Petar Petrović Njegoš" u Velikoj Obarskoj i "Sveti Sava" u Crnjelovu.

Počela se sprovoditi odluka Štaba o uklanjaju dezinfekcionih barijera ispred ulaza u javne ustanove.

Ekipe higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja uzorkovala je vodu radi analize higijenske ispravnosti vode za piće sa 10 arteških bunara u mjestima uz rijeku Savu. Higijenska situacija je zadovoljavajuća, a epidemiolaška situacija je i dalje nesigurna, ali sa tendencijom stabilizacije.

U kolektivnim centrima boravi ukupno 145 lica - Brodac 45, Gimnazija "Filip Višnjić" 80 i Balatun 20 lica. Evakuisanom stanovništvu u prihvatnim centrima se redovno vrši distribucija hrane i vode za piće.

Tokom dana je stigla pomoć od UNDP-a - 18 tona mineralnog đubriva i 500 vrećica sjemenskog kukuruza koje je raspoređeno u Velino Selo i Jelaz.

U mjesnoj zajednici Brodac podijeljeno je 11 tona stočne hrane, u Ostojićevu devet tona, Dvorovima, Velinom Selu i Jelazu po 1.000 bala sjena, Brocu 750, Batkoviću 500 i Trnjacima 200 bala sjena.

Komisije za procjenu štete izvršile su popis poplavljenih stambenih objekata u mjesnim zajednicama Vuk Karadžić, Bogdanovića plac i Filip Višnjić i popisale 391 objekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije