Gradovi

Semberski prozvodi uskoro na beogradskoj Veletržnici

Semberski prozvodi uskoro na beogradskoj Veletržnici
Semberski prozvodi uskoro na beogradskoj Veletržnici

BIJELJINA - Na Veletržnici Beograd je održan sastanak o unapređenju prometa i ekonomske saradnje između Republike Srbije i Republike Srpske.

Pored gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, direktora predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića, potpredsednika Privredne komore Republike Srpske Mihajla Vidića, načelnika Odeljenja za privredu i poljoprivredu Mileta Pejčića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika Semberije Miće Živića, sastanku su prisustvovali predstavnici menadžmenta Veletržnice Beograd.

Tokom razgovora o unapređenju odnosa i uklanjanju barijera u privrednoj saradnji, dogovoreno je otvaranje firme na Veletržnici Beograd, čiji bi osnivač bio Grad Bijeljina i preko koje bi se vršio plasman robe iz Republike Srpske.

U vladama Republike Srbije i Republike Srpske postoji zainteresovanost da se otklone problemi na granici, kako bi se vršio lakši promet robe i kako bi se poljoprivredni proizvodi iz Republike Srpske uskoro mogli naći na Veletržnici Beograd.

"Vrlo je bitno da se udružimo i da radimo na unapređenju odnosa, jer samo tako možemo da zadovoljimo potrebe i trećih tržišta. Veletržnica Beograd je najveća institucija za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji. Ima najbolju lokaciju u regionu, odličnu povezanost auto-putem sa najvažnijim distributivnim centrima, a nalazi se i pored međunarodnog aerodroma „Nikola Tesla", istako je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

"Srbija je veoma značajan partner u robnoj razmeni za Republiku Srpsku i ovo je velika šansa da se poljoprivredni proizvodi uskoro preko Veletržnice Beograd nađu i u ostalim zemljama regiona. Spremni smo da pomognmo koliko je moguće Republici Srpskoj da se dogovor o saradnji uskoro i realizuje", izjavila je direktorka Veletržnice Beograd Nataša Putnik.

Veletržnica Beograd prostire se na površini od 18,5 hektara, godišnji promet robe je 120.000 tona. Raspolaže sa 870 mesta za kamionsku prodaju, a skladišni i poslovni prostor zauzima površinu od 3.000 m².

Na Veletržnici Beograd nalazi se Carinska ispostava i parking terminal za teretne kamione, a završetak radova na novoj hali za voće i povrće očekuje se do oktobra.

(Bijeljina Danas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije