Gradovi

Seoska domaćinstva ne plaćaju odvoz smeća

Seoska domaćinstva ne plaćaju odvoz smeća
Seoska domaćinstva ne plaćaju odvoz smeća

DERVENTA - Preduzeće "Komunalac" iz Dervente najavilo je tužbe protiv domaćinstava koja izbjegavaju plaćanje odvoza smeća iz seoskih područja, kao i inspekcijske kontrole da bi se spriječilo nekontrolisano odlaganje otpada na nedozvoljenim mjestima.

"Naplata odvoza smeća u gradskom području dostiže i 95 odsto, ali problem prave seoska domaćinstva", rekao je Srni rukovodilac Radne jedinice "Čistoća" pri "Komunalcu" Denis Pijetlović.

Prema njegovim riječima, odvoz smeća iz sela vrši se dva puta mjesečno i košta šest KM po domaćinstvu.

Pijetlović je rekao da su neplatišama poslate opomene da plate dug, ali da ima pojedinaca koji ne žele da sklope ugovor sa preduzećem o pružanju usluga, kažu da im to "ne treba", ali redovno ostavljaju smeće za odvoz.

"Stare navike se moraju mijenjati, a svi zajedno moramo ići u korak sa vremenom", poručio je Pijetlović i istakao da su odlučni u namjeri da ovu oblast urede i povedu više računa o nedozvoljenom odlaganju otpada po selima.

On je podsjetio na velike kontejnere koji su ranije bili postavljeni na nekoliko lokacija po selima.

"Bacano je svašta. Niko nije plaćao odvoz smeća, a kontejneri su uvijek bili puni. Preduzeće je o svom trošku odvozilo kontejnere i odlučili smo da ih uklonimo jer smo stvarali gubitke u poslovanju", rekao je Pijetlović.

Pijetlović je ukazao na nedavno uspostavljenu saradnju sa mještanima Drijena, gdje je 40 domaćinstava potpisalo ugovore, a očekuje se da to učini još njih nekoliko.

On je najavio da će na gradskom području biti očišćena divlja deponija na plaži "Patkovača", gdje građani odlažu smeće i čvrst kabasti otpad, te istakao da će tu biti postavljena tabla da je zabranjeno odlaganje otpada.

"Ukoliko se nastavi odlagati otpad na nedozvoljenim mjestima, inspekcijske službe imaće posla", naglasio je Pijetlović.

On je ukazao da je učestalo da stanovništvo sa sela često dovozi otpad i ostavlja u kontejnerima koji su postavljeni kod stambenih zgrada i namijenjeni su samo za stanare.

Pijetlović je napomenuo da je svako domaćinstvo dužno da ima kantu za smeće, a ako renoviraju kuću ili stan, obavljaju neke druge radove, uvijek mogu naručiti kontejner gdje će odlagati otpad, što je veoma povoljno.

"Želim pozvati građane na saradnju, zajedno možemo mnogo više", rekao je Pijetlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije