Gradovi

Školama u Ljubinju hitno treba kanalizacija

Školama u Ljubinju hitno treba kanalizacija
Školama u Ljubinju hitno treba kanalizacija

LJUBINJE - Objekti ljubinjske osnovne i srednje škole, kao i sportska dvorana, nemaju riješen kanalizacioni priključak, zbog čega će se tražiti trajno rješenje ovog problema.

Mokri čvorovi u ovim objektima priključeni su na septičku jamu, koja se nalazi ispod objekta osnovne škole i koja se u posljednje vrijeme sve češće mora prazniti zbog bojazni od njenog prelivanja.

 Uprava škola i nova vlast u Ljubinju su, u želji da se ovaj dugogodišnji problem riješi što hitnije, angažovali stručnjake da urade potrebnu dokumentaciju sa predračunom, prema kome bi sva tri objekta bila priključena na kanalizacionu mrežu, a sve bi koštalo oko 50.000 maraka.

Dok se problem trajno ne riješi, nastavno i higijeničarsko osoblje strogo pazi da ne dođe do eventualnog izlivanja kanalizacije.

"Do rata je Ljubinje imalo cisternu za te namjene, ali je ona u međuvremenu rashodovana, pa je sada naručujemo iz Trebinja, ali se i tu moramo uklapati jer je Trebinjcima neisplativo dolaziti samo zbog nas, pa se udružujemo uglavnom sa privatnim domaćinstvima koja imaju isti problem", kaže Pero Sikimić, direktor Osnovne škole "Sveti Sava".

On podsjeća i na činjenicu da osnovnu i srednju školu u Ljubinju pohađa preko 400 učenika, što je velika odgovornost nastavnog i pomoćnog osoblja da se ne ugrozi njihovo zdravlje, pa se pokušava iznaći adekvatno rješenje.

Ovo pitanje je predočeno i Danetu Maleševiću, ministru prosvjete i kulture RS, prilikom njegove posjete ovom gradiću i on je obećao da će pomoći u rješavanju problema, ali je prethodno bilo potrebno dostaviti projektnu dokumentaciju koju tada nisu imali.

"Mi tada nismo imali urađen projekat, ali smo u međuvremenu i to uradili, pa smo ga aplicirali i prema resornom ministarstvu, ali i prema Ambasadi Japana koja ima program namijenjen obrazovanju u BiH, tako da očekujemo odgovore i nadamo se pozitivnom rješenju", kaže Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije