Gradovi

Služen parastos Prnjavorskim žrtvama rata

Služen parastos Prnjavorskim žrtvama rata
Foto: Predsjednik RS | Služen parastos Prnjavorskim žrtvama rata

PRNJAVOR - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas na Vučijaku kod Prnjavora da Srpska uvažava i vrednuje žrtvu koju je 626 stanovnika ove opštine podnijelo za stvaranje Republike Srpske.

Dodik je danas prisustvovao parastosu i polaganju vijenaca za poginule borce u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kod Spomen hrama na Vučijaku povodom Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave opštine Prnjavor. 

On je istakao da i narod ove opštine poštuje žrtvu svojih sugrađana što je pokazao izgradnjom veličanstvenog Spomen hrama na Vučijaku. 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se nikada ne smije zaboraviti da je 626 boraca Vojske Republike Srpske sa područja ove opštine dalo život na braniku otadžbine. 

"Ako taj broj poginulih boraca uporedimo sa ukupnim brojem stanovnika opštine dolazimo do podatka da je na hiljadu stanovnika 18 sugrađana našu slobodu platilo životima. U odnosu na sve opštine u Republici Srpskoj Prnjavor je druga opština po broju stradalih", istakao je Tomaš. 

On je naglasio da taj podatak dodatno dolazi do izražaja ako se zna da na području ove opštine nije bilo direktnih ratnih dejstava. 

Tomaš je dodao da opština nastoji da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne porodicama poginulih boraca i njihov život učini podnošljivijim, te je najavio da će u narednih mjesec dana porodicama poginulih biće podijeljeni ključevi stanova u još jednoj stambenoj zgradi. 

"Na taj način završićemo problem stambenog zbrinjavanja ove kategorije stanovništva u opštini Prnjavor", najavio je Tomaš. 

Tomaš je sugrađanima čestitao opštinsku krsnu slavu, te izrazio uvjerenje da je ova lokalna zajednica od prošlog Preobraženja do danas mnogo napredovala, prvenstveno u smislu rješavanja infrastrukturnih problema, te je dodao da će tako biti nastavljeno. 

Povodom Preobraženja, krsne slave opštine Prnjavor, jutros je služena Sveta liturgija i u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije