Gradovi

Smeće zavadilo poziciju i opoziciju

Smeće zavadilo poziciju i opoziciju
Foto: N.N. | Smeće zavadilo poziciju i opoziciju

BOSANSKA KRUPA - Predstavnici opozicionih partija u Općinskom vijeću Bosanske Krupe najavili su pokretanje peticije kojom će tražiti zatvaranje deponije koja se nalazi na lokalitetu Meždre-Vlaški Do, nekoliko kilometara od ovog grada.

Prema riječima predsjednika Kluba SDA Mirsada Jusića, deponija je najveći ekološki problem ove lokalne zajednice i prijetnja zdravlju građana.

"Stanje u kojem se nalazi deponija je katastrofalno. Tamo se nekontrolisano odlaže animalni, medicinski i drugi štetni otpad bez ikakve kontrole, a deponija ne posjeduje okolišnu i upotrebnu dozvolu", kaže Jusić.

Inače, radi se o zajedničkoj deponiji koju pored Bosanske Krupe koriste Bužim i Cazin, te se na njoj odlaže otpad iz tih gradova.

Jusić kaže kako ove dvije lokalne zajednice za održavanje deponije proporcionalno izdvajaju mnogo manje novca u odnosu na količine smeća koje deponuju.

"Recimo, Cazin izdvaja novca koliko i Bosanska Krupa, a odlaže duplo veće količine otpada. Mi smatramo kako svaka općina treba koristiti vlastite kapacitete kada je riječ o ovom pitanju", smatra Jusić.

Armin Halitović (SDP), načelnik Bosanske Krupe, odbacuje optužbe i smatra kako se radi o preuranjenom početku predizborne kampanje. "Deponija se koristi već punih deset godina i posjeduje rješenje nadležnog resornog ministarstva, znači nije istina da radimo bez dozvola. Također, smeće se odlaže na osnovu plana upravljanja otpadom koji smo uradili prije nekoliko godina", kaže Halitović.

Prema njegovim riječima, tri lokalne zajednice nedavno su pokrenule zajednički projekat formiranja centra za upravljanje otpadom koji bi na moderan način trebalo da riješi ovaj problem.

Projekat, kako kaže Halitović, ima podršku međunarodnih partnera i uskoro se očekuje početak realizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije