Gradovi

Smijenjen predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović

Smijenjen predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović
Smijenjen predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović

SREBRENICA - Odbornici Skupštine opštine Srebrenica danas su, na inicijativu načelnika opštine Ćamila Durakovića, tajnim glasanjem smijenili predsjednika parlamenta ove lokalne zajednice Radomira Pavlovića.

Za smjenu je glasalo 16, a protiv je bio jedan od prisutnih 17 odbornika. Skupština opštine Srebrenica broji ukupno 23 odbornika, a šest ih nije bilo na glasanju za razrješenje Pavlovića.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine 19. juna, na inicijativu Durakovića, osam odbornika iz SDA i SDP BiH potpisalo je zahtjev za smjenu Pavlovića i ta inicijativa dobila je podršku 14 od ukupno 23 odbornika, među kojima nekih iz srpskih stranaka.

Protiv te inicijative bili su samo odbornici SNSD-a, čiji je Pavlović član.

Duraković je danas obrazložio da je inicirao smjenu Pavlovića, između ostalog, zbog nemogućnosti saradnje i zbog toga što je u periodu poplava i vanrednog stanja djelovao samoinicijativno i nije sarađivao sa Štabom civilne zaštite.

Na sjednici je ukazano da, prema Poslovniku o radu Skupštine opštine, kada se radi o izjašnjavanju o povjerenju predsjedniku Skupštine opštine sjednicom treba da predsjedava potpredsjednik, što danas nije bio slučaj.

Tek nakon izjašnjavanja za pristupanje glasanju za razrješenje Pavlovića, sjednicom je počeo predsjedavati potpredsjednik Hamdija Fejzić.

Nakon brojnih žalbi na rezultate lokalnih izbora 2012. godine u Srebrenici i ukazivanja srpskih stranaka na bošnjački izborni inženjering, te dužih međustranačkih usglašavanja, ipak je došlo do konstituisanja lokalne vlasti kada su se stranački predstavnici dogovorili oko raspodjele vlasti u opštini i upravljačkim strukturama firmi i ustanova.

Sve stranke, koje su imale odbornike, potpisale su platformu o zajedničkom djelovanju u Skupštini opštine Srebrenica, čime su svi odbornici formirali skupštinsku većinu i ova opština bila je jedina u Republici Srpskoj i BiH koja nije imala opoziciju.

Mnogi politički aktivisti i građani tvrdili su da se radi o neprirodnoj i neodrživoj koaliciji stranaka sa različitim i nepomirljivim programskim ciljevima i načinom njihove realizacije iz srpskog i bošnjačkog bloka i da ta skupštinska većina ne može dugo opstati, jer je "formirana da bi se zadovoljili interesi stranačkih lidera oko raspodjele vlasti u opštini i lokalnim firmama i ustanovama".

Neki odbornici nezadovoljni skupštinskim radom i odlučivanjem istupili su ranije iz većine, a vrhunac nepovjerenja i političke netrpeljivosti i suprotstavljenosti stavova i programa pokazala je današnja smjena predsjednika Skupštine opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije