Gradovi

Smijenjeni direktor i Uprava Doma zdravlja u Sarajevu

Smijenjeni direktor i Uprava Doma zdravlja u Sarajevu
Smijenjeni direktor i Uprava Doma zdravlja u Sarajevu

SARAJEVO - Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj je sjednici smijenila Slobodana Trninića, dugogodišnjeg direktora Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kao i članove Nadzornog i Upravnog odbora ove javne ustanove.

Čelnici Vlade su istakli da je smjena menadžmenta i Uprave samo prvi korak u rješavanju nagomilanih problema u ovom javnom preduzeću.

"Aposolutni prioriteti su da zaposlenima u ovoj ustanovi budu isplaćene plate i Domu zdravlja deblokiran račun. Naći ćemo rješenje za ove promjene i radnicima će u vrlo skoro vrijeme biti isplaćene zaslužene plate", kazao je Zlatko Vuković, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, koji se jučer izvinio radnicima zbog kašnjenja plata.

Vuković je kazao da je Vlada imenovala vršioce dužnosti Upravnog i Nadzornog odbora JU Dom zdravlja, koji će uskoro izabrati novog direktora. U Vladi jučer nisu otkrili na koji način će riješiti blokadu računa niti precizirali kada će radnicima biti isplaćene plate.

Račun JU Dom zdravlja KS blokiran je na osnovu pravosnažne sudske presude, a zbog neizmirenih računa za laboratorijski potrošni materijal iz 2002. godine u iznosu od 1,2 miliona KM koji je ova ustanova dužna kompaniji "Bayer". Zbog blokade računa više od 2.000 radnika nije primilo julsku platu.

Smijenjeni upravni odbori Kolegium artistikuma, Historijskog muzeja, Sartra i Kamernog teatra 55

"Blokada računa je samo vrh ledenog brijega nezakonitosti u ovom preduzeću. Mi ćemo formirati komisiju koja će utvrditi tačno stanje koje smo zatekli u ovom preduzeću, ali sada je prioritet isplata plate ljudima", kazao je Vuković.

Iz Sindikata JU Dom zdravlja pozdravili su odluku Vlade KS o smjeni direktora i menadžmenta ove ustanove.

"Naš menadžment nije sposoban da vodi ovu ustanovu. Mi to odavno govorimo jer već godinama tonemo u dugovima. Nadam se da ćemo uspješno sarađivati s novim nadzornim i upravnim odborom", kazao je Basam Kudejmati, čelnik Sindikata ove zdravstvene ustanove.

On je istakao da će se članovi Sindikata, nove upravljačke strukture Doma zdravlja i Ministarstva zdravlja već danas sastati i početi rješavati probleme u vom preduzeću. 

"Smijenjeni direktor je bio na čelu ove ustanove cijelih devet godina. Nadam se da će se sada i sudska vlast pozabaviti poslovanjem u ovoj ustanovi jer smo odavno ukazivali na nezakonitosti", kazao je Kudejmati.

Slobodana Trninića, smijenjenog direktora JU Dom zdravlja, danas nismo uspjeli kontaktirati. 

Apsolutni prioriteti su da zaposlenima u ovoj ustanovi budu isplaćene plate i Domu zdravlja deblokiran račun, rekao Vuković

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila upravne odbore Kolegium artistikuma, Historijskog muzeja, Sartra i Kamernog teatra 55. Kao razlog smjena navedeno je da nisu dostavili finansijske izvještaje poslovanja ovih kulturnih ustanova.

Vlada KS  je za dekana Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu imenovala Radu Čahtarević.

"Prihvatili smo informaciju o stanju bezbjednosti u KS u prvih šest mejseci. Čestitali smo MUP-u na uspješnim akcijama u borbi protiv narkomanije. Iskazana je zabrinutost zbog povećanja broja saobraćajnih nesreća, te smo podržali MUP u nabavci opreme, posebno radara, da bi se smanjili udesi", kazao je Fikret Musić, predsjednik Vlade KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije