Gradovi

Smog najveći problem za građane Bijeljine

Smog najveći problem za građane Bijeljine
Foto: N.N. | Smog najveći problem za građane Bijeljine

BIJELJINA - U zimskom periodu najveće zagađenje u Bijeljini je od 6.00 do 8.00 časova i od 20.00 do 23.00 časa, a problem smoga, koji ugrožava zdravlje ljudi, može biti riješen zabranom slobodne prodaje uglja sa visokim sadržajem sumpora, kao i strožim zakonskim propisima, ocjenjuju iz bijeljinske Gradske uprave.

"Smog predstavlja problem svim građanima, a naročito asmatičarima i hroničnim bolesnicima kojima otežano disanje ugrožava zdravlje. Smatramo da se treba tražiti rješenje za ovaj problem kako zdravlje ljudi ne bi bilo ozbiljnije ugroženo", rečeno je Srni u gradskom odsjeku za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Iz resornog odjeljenja je navedeno da od početka sezone grijanja nijedan dan nije bio povećan sumpordioksid u vazduhu, čija je propisana dnevna granična vrijednost 125 mikrograma po metru kubnom, a izmjerene vrijednosti iznosile su od 50 do 100 mikrograma po metru kubnom.

U Gradskoj upravi ističu da Bijeljina nema velikih industrijskih zagađivača, osim Gradske toplane, a na zagađenje vazduha utiču kotlovska postrojenja stambeno-poslovnih zgrada, javnih ustanova, nekih osnovnih i srednjih škola i individualne kotlovnice u domaćinstvima koje kao energent koriste ugalj koji ima visok sadržaj sumpora.

"Povećanim sagorijevanjem fosilnih goriva i lož ulja dolazi do emitovanja većih količina sumpor dioksida u vazduh, a osim velikog broja kotlovnica zagađivači su i ogroman broj motornih vozila u gradu", navode nadležni i ističu da je u Bijeljini registrovano više od 50.000 automobila i oko 5.000 traktora.

Iznad dozvoljenih granica su koncetracija čađi i lebdećih čestica, na šta su uticali meteorološki uslovi, odnosno visok vazdušni pritisak i do 1010 kilopaskala.

Iz Gradske uprave preporučuju sugrađanima da prate izvještavanje o zagađenosti vazduha i da u periodu kada je aerozagađenje najizraženije izbjegavaju boravak na otvorenom.

Mjerenje aerozagađenja na području Bijeljine vrši Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske na osnovu ugovora o pružanju usluga sa Gradom Bijeljina.

Mjerenje se vrši na dvije automatske mjerne stanice koje su postavljene u centru grada kod restorana društvene ishrane i pored Toplane, a podaci se objavljuju na veb portalu Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije