Gradovi

Snijeg urušio krovove na ambulantama, ispaštaju pacijenti

Snijeg urušio krovove na ambulantama, ispaštaju pacijenti
Foto: N.N. | Snijeg urušio krovove na ambulantama, ispaštaju pacijenti

SANSKI MOST - Krovovi na nekoliko zdravstvenih ambulanti u naseljenim mjestima na području općine Sanski Most oštećeni su usljed velikih količina snijega i leda, zbog čega su neki objekti trenutno potpuno neuslovni za rad.

Najteže stanje je u Fajtovcima i Starom Majdanu, gdje su se krovovi na ambulantama urušili, te je došlo do prokišnjavanja.

Prema riječima direktora Doma zdravlja u Sanskom Mostu Hajrudina Boškovića, ove ambulante u narednom periodu neće primati pacijente i za njihovu obnovu biće potrebna značajna novčana sredstva.

"Radi se o starim i dotrajalim objektima i težina snijega je učinila svoje. Nažalost, ispaštaće pacijenti, a moram istaći kako postoji veliki broj starijih i bolesnih osoba kojima je potrebna kontinuirana zdravstvena zaštita", istakao je Bošković.

Inače, zbog  debelog snježnog pokrivača oštećeni su brojni poljoprivredni objekti na području sanske općine.

"Šteta je velika, imamo desetak prijavljenih slučajeva gdje su krovovi na štalama potpuno uništeni, dok je broj onih gdje je šteta nešto manja višestruko veći", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Sanski Most Husein Selimović.

Dodaje kako je veliki broj staklenika i plastenika stradalih zbog snijega i leda te da je to za poljoprivrednike težak udarac budući da saniranje štete zahtijeva ulaganje dodatnih sredstava.

"Svi znamo u kakvoj su teškoj situaciji poljoprivredni proizvođači i zbog toga se nadamo pomoći kantonalnih i lokalnih vlasti", istakao je Selimović.

Također, ovih dana se zbrajaju štete i na privatnim stambenim i drugim objektima i formirana je posebna općinska komisija koja ih popisuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije