Gradovi

Spomen-ploča nestalima na Titaniku

Spomen-ploča nestalima na Titaniku
Spomen-ploča nestalima na Titaniku

BOSANSKA KRUPA - U znak sjećanja na četvoricu Krupljana, koji su prije 100 godina nestali kada je potonuo brod "Titanik", u ponedjeljak naveče u Bosanskoj Krupi otkrivena je spomen-ploča sa njihovim imenima.

Ćerim Balkić, Redžo Delalić, Ejdo Rekić i Husein Sivić krenuli su prije tačno jednog stoljeća iz rodnog sela Badić u daleku Ameriku u potragu za poslom i dobrom zaradom. 

"Bilo je to vrijeme kada su stotine stanovnika Cazinske krajine kretale u bolji svijet, bježeći od siromaštva i nezaposlenosti u svojoj domovini. Tako su i naši djedovi krenuli na put pun neizvjesnosti", pričaju njihovi potomci Esad Rekić i Nijaz Tatarević, koji i danas žive u Bosanskoj Krupi. 

Dodaju da je vođa puta bio Ejdo Rekić, koji je već ranije nekoliko godina proveo u Americi radeći na jednom ugljenokopu u blizini gradića Harisburg, država Pensilvanija, a potom se privremeno vratio kući.

Krajnje odredište male grupe putnika bio je upravo taj gradić, gdje je već postojala manja kolonija iseljenika iz Bosne i Hercegovine.

Na put su krenuli s austrougarskim pasošima, a prethodno su karte za putovanje trećom klasom na nekada najvećem brodu na svijetu "Titaniku" kupili u švajcarskom gradiću Buksu.

"Kupljene karte treće klase koštale su 285 švajcarskih franaka. Radi usporedbe cijena putovanja u prvoj klasi je iznosila približno 4.350 dolara. Nakon toga uslijedilo je putovanje do Sautemptona u Engleskoj, gdje se britanski putnički brod 'Titanik' pripremao za svoje prvo putovanje za Njujork", pričaju Rekić i Tatarević.

Njih dvojica su proteklih godina prikupila niz informacija o sudbini svojih predaka. Dodaju da su se njihovi preci na "Titanik" ukrcali u srijedu, 10. aprila 1912. godine.

"Titanik" je bio pregrađen na odjeljke po klasama kojim su razdvajani putnici. Treća klasa se sastojala od velikog broja malih pregrada na nižim spratovima broda, gdje je bilo najviše imigranata koji su putovali s nadom u bolji život u Americi.

Nakon četiri dana putovanja, pošto je prešao dvije trećine planirane rute, "Titanik" je uplovio u hladne vode sjevernog Atlantika prepune ledenih santi. "Titanik" je udario u ogromnu santu leda u Atlantskom okeanu u noći 14. aprila 1912. godine, a potonuo je 15. aprila oko 2.20. U nesreći je poginulo više od 1.500 ljudi.

"Ne zna se sudbina koja je zadesila četvoricu Krupljana. Nisu evidentirani među preživjelima, niti među tijelima koja su izvučena iz hladne vode. Ledeni okean ih je sasvim sigurno progutao", dodaje Tatarević.

Kaže da je dugo vremena smrt četvorice Bošnjaka bila obavijena velom tajne i tako bi vjerovatno i ostalo da se njihovi potomci nisu zainteresirali za sudbinu koja ih je snašla.

"Njihove porodice nikada više nisu čule za njih. Ako ništa drugo, spomen-ploča koju smo otkrili biće pomen da su postojali", kažu potomci brodolomaca sa "Titanika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije