Gradovi

Sredo Miličić dao krv 104 puta

Sredo Miličić dao krv 104 puta
Sredo Miličić dao krv 104 puta

ZVORNIK - Sredo Miličić, radnik kompanije "Alumina" iz Zvornika, dobrovoljno je do sada dao krv 104 puta.

Miličić od 1989. godine posjeduje karton dobrovoljnih davalaca krvi, od kada četiri puta godišnje redovno daruje krv, većinom na Odjeljenju za transfuzijsku medicine u Zvorniku.

"Prvi put sam darovao krv u Kasarni u Ohridu, gdje sam se nalazio na služenju vojnog roka", rekao je Miličić i dodao da od tada redovno daje krv.

Ističući da je srećan i ponosan što na ovaj načim može pomoći ljudima u nevolji, Miličić kaže da se nikada ne zna kome će krv biti potrebna. 

"Krv sam dva puta darovao u Bijeljini, te u Odjeljenju za transfuziju u lozničkoj bolnici četiri puta, dok su ostala davanja bila u Zvorniku", rekao je Miličić.

On kaže da je znao krv darovati i prije isteka "termina" od tri mjeseca od zadnjeg davanja.

"Sjećam se, bilo je to prije desetak godina, hitno je trebalo dati krv jednoj mlađoj ženi iz Pilice kod Zvornika. Život joj je bio ugrožen, a odgovrala joj je moja krvna grupa nula pozitivna. U zvorničku transfuziju nisam htio ići, jer od zadnjeg davanja nisu prošla tri mjeseca, pa bi me vratili kući čim bi vidjeli karton, pa sam odlučio da odem u Loznicu i tamo dam krv za ovu mladu ženu", pojašnjava Miličić.

Svojevremeno, dok je boravio na privremenom radu u Rusiji i tamo je dobrovoljno davao krv.

U humanu misiju dobrovoljnog davanja krvi uključila su se i njegova djeca Aleksandar i Aleksandra.

Aleksandar je do sada darovao deset puta krv, dok je nešto mlađa Aleksandra pet puta bila dobrovoljni davalac krvi.

Komentarišući dobrovoljno davalaštvo krvi, Miličić kaže da "društvo treba da posveti više pažnje ovim ljudima, jer i sitnice puno znače".

"I organizovani prijem kod načelnika opštine Zvornik je značajan gest pažnje prema svim dobrovoljnim davaocima krvi", rekao je Miličić i naveo dobar primjer prošlogodišnjeg odlaska grupe dobrovoljnih davalaca krvi iz zvorničke "Alumine" na besplatan odmor u fabričko odmaralište u Baošićima.

On je naglasio da su dobrovljni davaoci krvi u kompaniji "Alumina" primjer ljudske dobrote i solidarnosti. "Oni redovno svake godine daruju 200 doza krvi", rekao je Sredo Miličić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije