Gradovi

Stanari biraju rukovodstvo

Stanari biraju rukovodstvo
Stanari biraju rukovodstvo

DOBOJ - Koordinatori Odbora za obnavljanje opštine Stanari podnijeli su Centralnoj izbornoj komisiji BiH zahtjev za raspisivanje izbora u ovoj opštini.

"Zahtjev smo predali u ponedjeljak i u roku od 30 do 90 dana biće održani lokalni izbori na kojima ćemo izabrati načelnika i 15 odbornika skupštine opštine. Vjerovatno će se čekati zakonom krajnji rok za raspisivanje izbora i njih će, po svemu sudeći, sprovoditi  Gradska izborna komisija Doboj", rekao je Goran Jerinić, jedan od koordinatora Odbora za obnavljanje opštine Stanari, koji će najvjerovatnije biti kandidat SNSD-a za načelnika ove opštine.

Kako nezvanično saznajemo, njegov protivkandidat iz najveće opozicione stranke biće Mladen Kršić, aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS iz SDS-a.

"Nakon izbora i kada bude konstituisana skupština opštine, počeće formiranje institucija, opštinskih organizacija itd.", kazao je Jerinić.

Inače, već godinama mještani Stanara rade na tome da mjesto u kojem žive dobije status opštine, pa je tako prije svega bila urađena Studija o opravdanosti osnivanja opštine Stanari, koja je pokazala samoodrživost tog prostora, zatim je dobijena saglasnost grada Doboja, od kojeg se odvajaju, a početkom septembra ove godine i Narodna skupština RS jednoglasno je usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari.

Na teritoriji koju pokriva opština Stanari trenutno živi oko 11.000 ljudi u 13 naseljenih mjesta, a imaju oko 750 zaposlenih ljudi. Elaborat je pokazao da bi prvobitni budžet opštine Stanari mogao biti nešto manji od pet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije