Gradovi

Šteta od poplava i klizišta 20 miliona KM

Šteta od poplava i klizišta 20 miliona KM
Šteta od poplava i klizišta 20 miliona KM

ZVORNIK - Ukupna šteta na stambenim objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu, koju su pričinile poplave i klizišta u prošloj i ovoj godini na području opštine Zvornik, procijenjena je na oko 20 miliona KM, rekao je danas zamjenik načelnika opštine Zvornik Bojan Ivanović.

Ivanović je podsjetio da se na području opštine Zvornik u prošloj godini pokrenulo 560 klizišta, od kojih se nakon ovogodišnjih martovskih kiša većina ponovo aktivirala, dok je istovremeno registrovano i oko 150 novih klizišta.

On je naveo da je trenutno ugroženo 100 kuća, od kojih 30 nisu uslovne za život, dodajući da su iz neuslovnih kuća porodice iseljene.

Ivanović je pojasnio da je 15 porodica našlo smještaj kod rodbine i prijatelja, a da za 15 porodica opština plaća smještaj dok se ne nađe adekvatno rješenje.

"Opštinska uprava nastojala je, prije svega, da zaštiti imovinu, odnosno stambene objekte sugrađana u čemu se u velikoj mjeri i uspjelo. Najkritičija situacija, kada je riječ o stabenim objektima, je u mjesnim zajednicama Križevići, Kitovnice, Malešić, Lokanj, Donji Šepak, Roćević, Tršić i Boškovići", rekao je novinarima Ivanović.

Prema njegovim riječima, za neke stambene objekte preduzete su određene aktivnosti i klizišta su za sada zaustavljena, ali nisu u cijelosti sanirana, tako da će se u narednom periodu nastojati da i to bude privedeno kraju, kako bi te kuće ostale u funkciji.

"Skoro u svim mjesnim zajednicama pojavila su se klizišta na putnoj infrastrukturi i u skoro svim je nešto urađeno kako bi se infrastruktura vratila u prvobitno stanje", rekao je Ivanović.

On je istakao da su naporima lokalne uprave sanirani prioriteti, odnosno ona klizišta koja su praktično odsjekla veća naselja, prekinula autobuski saobaćaj, onemogućila prevoz dijaliznih i drugih bolesnika i naglasio da za sada nisu osposobljeni putevi manjeg prioriteta i frekvencije.

 

"Najviše je urađeno u Malešiću gdje je, između ostalog, morao biti izgrađen novi alternativni put i za sada je situacija normalizovana. Dosta je urađeno i u Boškovićima, Samarima i drugim mjesnim zajednicama", rekao je Ivanović.

 

On je najavio da će pririteti u narednom periodu biti stambeno zbrinjavanje ljudi koji su ostali bez kuća, kao i saniranje preostalih oštećenih saobraćajnica.

 

"Riječ je o velikoj šteti koju opština ne može iz svojih sredstava sama da sanira, pa očekujemo pomoć od institucija i donatora", rekao je Ivanović i zahvalio ambasadama Turske i Bugarske u BiH koje su pritekle u pomoć opštini Zvornik i doznačile 200.000 KM, odnosno 50.000 KM za sanaciju štete na putnoj infrastrukturi, koja je nastala u prošloj godini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije