Gradovi

Stočani na biralištima 18. decembra ili 15. januara

Stočani na biralištima 18. decembra ili 15. januara
Stočani na biralištima 18. decembra ili 15. januara

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH u ovoj sedmici će donijeti odluku o poništenju lokalnih izbora u Stocu i održavanju novih, koji bi mogli biti zakazani za 18. decembar ili pak, zbog praznika, 15. januar, kazali su u CIKu.

Dodali su da jedino u ovom trenutku ne znaju s kim idu u izbore, odnosno s kojim kandidatima i s kojom izbornom administracijom.

"Čekamo odluke iz Apelacionog odjela Suda BiH po žalbama na naše odluke o sankcionisanju pojedinih članova izborne administracije i skidanju kandidata sa lista. Krajnji rok ističe za dandva. I odmah možemo zasjedati, tako da će u ovoj sedmici sve biti završeno. Pitanje je samo s kojim kandidatskim listama idemo i s kojom izbornom administracijom, a to zavisi od odluka Suda", pojasnili su upućeni u CIKu.

Napomenuli su da moraju definisati kandidatske liste i ko će provesti izbore, ali i da moraju štampati nove glasačke listiće koji će biti druge boje jer su raniji kompromitovani.

"Krajnji rok za održavanje izbora nakon odluke CIKa je 14 dana, ali se to dakle može i ranije. Mora biti nedjelja i nadamo se i činimo sve da to bude 18. decembar.

Ako ne bude, sljedeća nedjelja je katolički Božić, tako da ona otpada, pa ona tamo je Nova godina, i potom ide pravoslavni Božić, tako da je 15. januar prvi slobodan termin poslije 18. decembra", kazali su u CIKu.

Centralna izborna komisija je 24. novembra donijela odluke o sankcioniranju nekih članova izborne administracije, te kandidata i političkih subjekata zbog prekida izbornog procesa u Stocu, a nakon saslušanja. Utvrdili su odgovornost za ometanje i opstruiranje izbornog procesa u Stocu i korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, te je CIK sa liste uklonio kandidate Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Božu Raguža i kaznio ih sa po 5.000 KM, a novčano su kažnjene i članice koalicija "Za bolji Stolac", "Inicijativa za Stolac" i "Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH HDZ 1990", čiji su oni kandidati. Istovremeno, dužnosti su razriješeni predsjednik i članovi Općinske izborne komisije Stolac Ivan Perić, Avdo Jaganjac i Meliha Kapor i zabranjeno im je angažovanje u organima za provođenje izbora na period od četiri godine. Za 35 predsjednika i članova biračkih odbora izrečene su novčane kazne i takođe zabrana angažovanja od četiri godine.

"Ostala su dva kandidata za načelnika nakon što je Kaplan nepravosnažno skinut", napomenuli su u CIKu.

Aida Gabela iz "Inicijative za Stolac", koja je optuživala za izborne krađe, kazala je juče da su i oni u iščekivanju odluka, a nakon toga će javnost obavijestiti o koracima u slučaju da Kaplan i Mahmutćehajić ne budu vraćeni na liste.

Stanko Primorac, predsjednik HSPa, rekao je da čekaju odluke i smatraju da Božu Raguža nije trebalo kazniti, ali i da je bio posljednji na zajedničkoj listi HSPa i HDZ 1990 za Općinsko vijeće pa im to i nije problem.

Izjavu aktuelnog načelnika Stoca Stjepana Boškovića o funkcionisanju općine i eventualnim problemima, jer je kraj godine i treba da bude donesen budžet, juče nismo uspjeli dobiti. Bošković je inače bio kandidat HDZ BiH za načelnika i za ove izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije