Gradovi

Svaki četvrti dobojski đak sa cigaretom u rukama

Svaki četvrti dobojski đak sa cigaretom u rukama
Foto: Srna | Svaki četvrti dobojski đak sa cigaretom u rukama

DOBOJ - Cigareta u rukama može se vidjeti kod svakog četvrtog starijeg osnovca i srednjoškolca u Doboju, a oni vrlo lako dolaze do kutije sa cigaretama jer nemaju problem da je kupe na kiosku ili u prodavnici.

To je pokazalo istraživanje među oko hiljadu dobojskih osnovaca i srednjoškolaca, koje je sprovedeno u sklopu projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH - dio projekta RS", a u Doboju i Zvorniku ga sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Osim cigareta, ispitivani su i drugi faktori rizika, alkohol, nezdrava hrana i odsustvo fizičke aktivnosti.

"Istraživanje je pokazalo i da veliki broj učenika zbog toga nema nikakav problem kod roditelja, da zajedno i čak u porodici konzumiraju alkohol ili da ne kriju baš previše da puše cigarete", navodi Marija Babović, predsjednica Grupe za razvojnu inicijativu "Secons", koja sprovodi dio aktivnosti u okviru projekta.

Brza hrana od bijelog brašna, grickalice, slatkiši i gazirana pića su hit među osnovcima i srednjoškolcima, kuvano povrće nije na listi poželjnih obroka, kao ni riba, koja se veoma rijetko jede, a ni voće se ne konzumira.

Zato je, smatraju nadležni, potrebna obuka roditelja kako bi promijenili navike djece. 

"Ja sam se šalio na jednoj konferenciji, okruglom stolu, kada su govorili da idemo na obuku roditelja da se dječica zdravo hrane. Ja sam rekao da prvo treba bake obučiti šta je zdrava ishrana. U stvari, svima nama treba ta obuka", navodi Dragan Vasilić, šef Kabineta gradonačelnika Doboja.

Istraživanje je sprovedeno i među zaposlenima u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

"Ja sam se neprijatno iznenadila stavovima zdravstvenih radnika u odnosu na pušenje i alkohol, a koji bi trebalo da budu vodeći kada je u pitanju prevencija. Ne mogu reći da su njihovi stavovi najpozitivniji, nažalost nisu, tako da ćemo ovdje imati puno da radimo na prevenciji", kazala je prim. dr Anđa Sušić. 

Da bi se popravili ne baš ružičasti rezultati istraživanja, Gradska uprava je formirala Lokalnu akcionu grupu koju čine predstavnici predškolskih i školskih ustanova, sportskih organizacija, vjerskih zajednica, NVO-a, te planira različite aktivnosti u saradnji s resornim ministarstvom i Institutom za javno zdravstvo RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije