Gradovi

Sve manje respiratornih maski u sarajevskim apotekama

Sve manje respiratornih maski u sarajevskim apotekama
Foto: Ilustracija | Sve manje respiratornih maski u sarajevskim apotekama

SARAJEVO - Zbog velikog zagađenja vazduha u Sarajevu građani sve više traže respiratorne maske kako bi se zaštitili od potencijalnih zdravstvenih problema.

U Javnoj ustanovi Apoteke Sarajevo kazali su nam da na raspolaganju imaju manju količinu maski, a građanima preporučuju korištenje maski s filterima.

Iz Apoteka Sarajevo ističu da će u srijedu biti dostupna nova količina FFP 2 i FFP 3 respiratornih maski u svim poslovnim jedinicama po maloprodajnim cijenama.

"FFP 2 maska košta 1,20 KM, a FFP 3 maska 2,10 KM i cijene su mnogo povoljnije nego za ove koje trenutno imamo na raspolaganju", rekli su za portal "Klix.ba" iz Apoteka Sarajevo.

Građanima preporučuju upravo korištenje Filtering Face Piece – FFP maski sa dva, odnosno tri filtera.

"Ove maske imaju sposobnost da filtriraju 94 posto ili 99 posto čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku", istakli su iz Apoteka Sarajevo.

Za razliku od hirurških maski, respiratorne su namijenjene višekratnim upotrebama, a karakteriše ih upravo visok stepen filtracije koji onemogućava štetnim česticama da dođu do respiratornih organa čovjeka.

Ali, s obzirom na to da su nešto skuplje od hirurških, građani ih slabije kupuju. Međutim, alergolog Teufik Hadžiosmanović je juče za pomenuti portal rekao da se od zagađenog vazduha nemoguće zaštititi i da je jedino rješenje odlazak na planine.

Prema aparatima Američke ambasade u BiH, u Sarajevu je u 15 sati izmjereno 316 AQI i Indeks kvaliteta zraka i dalje je okarakterisan kao opasan. Najveće zagađenje vazduha danas ovi aparati su izmjerili u 12 sati kada je bilo 386 AQI.

Stručnjaci za kvalitet vazduha ističu da dominira povišena koncentracija prašine (PM10 i PM2.5) te da stepen zagađenosti može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije