Gradovi

Svečano otvorena obnovljena škola u Zavidovićima

Svečano otvorena obnovljena škola u Zavidovićima
Svečano otvorena obnovljena škola u Zavidovićima

ZAVIDOVIĆI - U Zavidovićima je danas svečano otvorena Druga osnovna škola Zavidovići, koju je obnovila Turska vojna misija u BiH, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Ceremoniji svečanog otvoranja u sportskoj dvorani ove škole, koja je počela intoniranjem himni BiH i Turske, prisustvovali su ambasador Turske i BiH Ahmet Jildiz, komadant Turske vojne misije u BiH štabni brigadir Alptekin Tartici, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Mirko Trifunović, direktor škole Menfiz Šehić, predstavnici Islamske zajednice u BiH, turskih institucija u BiH, učenici škole, te mnogobrojni gosti. 

U okviru programa otvaranja novoobnovljene škole priređen je i bogat kulturno-umjetnički program, koji su izveli učenici ove škole.

Ambasador Jildiz je u svom obraćanju prisutnima podsjetio na prisutnost velikog broja turskih institucija i organizacija u BiH, koje su, prema njegovim riječima, kulturno i ekonomski aktivne na području cijele zemlje. 

"Turska ima jedan jedini cilj, a to je jačanje Bosne i Hercegovine", rekao je on.

"Veoma smo sretni što smo kao turske Oružane snage ovdje sa vama, našom cijenjenom braćom i prijateljima još od 1993. u okviru operacija međunarodnih mirovnih snaga koje su djelovale pod različitim nazivima i sretni smo što smo još uvijek tu u Bosni i Hercegovini u okviru snaga Evropske unije, odnosno EUFOR-a", kazao je Tartici. 

On je naglasio da je tokom perioda od 21 godine turska misija ostvarila više od 400 projekata u raznim dijelovima Bosne i Hercegovine, čija ukupna vrijednost iznosi oko 4.000.000 evra.

Govoreći o samom projektu obnove škole u Zavidovićima, Tartici je kazao da su građevinski radovi počeli 19. novembra, te da su trajali 3 mjeseca. Prema njegovim riječima, za obnovu škole utrošeno je 125.000 evra. 

Direktor Druge osnovne škole Zavidovići Menfiz Šehić, prije svega izrazivši riječi hvale Turskoj vojnoj misiji u BiH, rekao je kako je ovaj projekat ustvari prva ozbiljna rekonstrukcija ove obrazovne ustanove nakon 40 godina. Šehić se zahvalio i predstavnicima Turskog kulturnog centra "Yunus Emre", zbog doprinosa za učenje turskog jezika u ovoj školi.

Nakon programa, zvanice su pristupile svečanom presijecanju vrpce čime je škola simbolično otvorena. Prisutni su takođe obišli i učionicu koja je namijenjena za učenje turskog jezika.

Osnovna škola u Zavidovićima je otvorena 1973. Prva je škola u istoriji Zavidovića. Ako se uporedi sa drugim školama na području opštine, površinski je najveća škola. Nastava se izvodi za 9 razreda u 25 kabineta. U školi radi 45 nastavnika i 15 drugih uposlenika. Trenutno školu pohađa 650 učenika. Specifična je i po tome što je prva škola na području opštine u kojoj se podučava turski jezik. Od kako je sagrađena, na školskoj zgradi nije izvršena nikakva obnova.

Uprava škole obratila se Turskoj vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini s ciljem da se izvrši obnova i rekonstrukcija škole, nakon čega je turska misija odlučila da uradi "Projekat obnove i rekonstrukcije Osnovne škole Zavidovići". U okviru projekta, promijenjeni su prozori, postavljena nova vanjska fasada, te izgrađena učionica namijenjena za učenje turskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije