Gradovi

Taksisti će ponovo moći u Istočnu Ilidžu

Taksisti će ponovo moći u Istočnu Ilidžu
Taksisti će ponovo moći u Istočnu Ilidžu

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Taksistima iz Istočnog Sarajeva ponovo će biti omogućen prevoz putnika i taksiranje u Istočnoj Ilidži, pošto je Narodna skupština RS na posljednjem zasjedanju usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS, a u kojem im je to omogućeno.

Podsjećamo, odlukom opštine Istočna Ilidža, a koja je u sastavu grada Istočno Sarajevo, usluge taksi prevoza nisu mogla da vrše lica registrovana u drugoj opštini, pa zbog toga taksisti iz Istočnog Sarajeva mjesec dana nisu mogli da voze na području ove opštine.

Još veći problem za njih ležao je u tome što se veći dio institucija grada Istočno Sarajevo nalazi upravo u Istočnoj Ilidži, pa je s tim opalo i interesovanje putnika s obzirom na to da ne mogu doći do većine javnih objekata.

Dopunom zakona, koji je po hitnom postupku upućen u skupštinsku proceduru na prijedlog Siniše Dodika, narodnog poslanika iz SNSD-a, odluke o tome ko će i na koji način vršiti usluge taksi prevoza donosiće skupština grada.

"Ako grad u svom sastavu ima više opština, nadležni organ je skupština grada", stoji u izmijenjenom dijelu zakona.

Kako stoji u razlozima za donošenje zakona, zbog odluke načelnika opštine Istočna Ilidža dovedeni su u pitanje posao i egzistencija više od 60 članova taksi udruženja Istočno Sarajevo i njihovih porodica.

U Udruženju taksista iz Istočnog Sarajeva su izrazili zadovoljstvo povodom usvajanja dopune zakona dodajući kako će sljedeći korak povući kada pomenuti zakon stupi na snagu.

"Za mjesec dana od kada je opština Istočna Ilidža donijela odluku da nam zabrani prevoz na njenoj teritoriji imali smo velike gubitke jer najviše posla imamo ispred autobuske stanice, koja se upravo nalazi u Istočnoj Ilidži, a tu su i bolnica Kasindo, zatvor i druge ustanove", kazao je Milade Vasković, sekretar Udruženja, i dodao kako je sve što žele taksisti iz Istočnog Sarajeva samo da budu ravnopravni stanovnici ovog grada.

Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kazao je da prvo mora da vidi i da se uputi u dopune zakona, kako bi znao na koji način će reagovati.

"Kada vidimo zakon moramo ga izučiti i proslijediti u nadležna odjeljenja. U njemu piše i vrijeme kada se treba odraditi, a ako bude kakvih nadležnosti grad će ispoštovati svoje obaveze", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije