Gradovi

Tomić: Bijeljina ima istorisjki deficit

Tomić: Bijeljina ima istorisjki deficit
Tomić: Bijeljina ima istorisjki deficit

BIJELJINA- Šef Ekonomsko-privrednog odbora Gradskog odbora SNSD-a u Bijeljini Saša Tomić rekao je da je svaka priča o Bijeljini kao gradu koji se u Srpskoj najbrže razvija besmislena, jer grad ima najveći deficit u svojoj istoriji koji iznosi više od sedam miliona KM.

Tomić je rekao da su česte izjave brojnih predstavnika SDS-a koji imaju primjedbe na način na koji, navodno, SNSD upravlja zdravstvom u Republici Srpskoj.

"Oni koji kritikuju ovakve pojave došli su u situaciju da rješavaju probleme Javne zdravstvene ustanove /JZU/ `Majevica` koja ima osam apoteka, tako što su odlučili da gubitke koje imaju te apoteke pokriju traženjem nekakvog strateškog partnera, odnosno prodajom tih apoteka", rekao je Tomić na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je naveo da su gubici u JZU "Majevica", čiji je osnivač grad, veći od 270.000 KM, ali imajući u vidu ukupnu ekonomsku situaciju, to i nije neki gubitak i nije jasno zašto se gradska uprava odlučila na prodaju apoteka.

Tomić je pojasnio da se u gradu, osim kladionica, najviše otvaraju apoteke, što, kako kaže, samo potvrđuje da je u pitanju visokoprofitabilna djelatnost gdje, itekako, ima prostora da se ti problemi riješe na tržištu adekvatnim reorganizacijama poslovanja i restrukturisanjem.

"Postoji mnogo načina da se ovo pitanje riješi, a ne prodajom i traženjem strateškog partnerstva kroz stvaranje javno-privatnog partnerstva, što nije uobičajeno u djelatnosti kakva je farmaceutska industrija", rekao je Tomić.

On je dodao da je sve kritike, protiv kojih SNSD nema ništa, konstruktivne, ali ako neko kritikuje mora da ima kredibilitet. "Taj može biti samo neko ko od osam apoteka napravi 16, a ne neko ko ih prodaje ili prepušta u ruke nepoznatog privatnika", rekao je Tomić i dodao da nije zabilježeno da se na ovaj način rješavaju "problemi" koje ima neka zdravstvena ustanova.

Član Odbora za zdravstvo SNSD-a Bijeljina Siniša Maksimović rekao je novinarima da je osnovno pitanje kada je riječ o JZU "Majevica" - zašto se dozvolilo da ona dođe u ovakav problem?

"Zašto se dozvolilo da ova zdravstvena ustanova dođe u takav problem, s obzirom da je potpuno pod kontrolom gradske uprave. Očigledno je da ovi problemi traju godinama, a da su mehanizmi kontrole zatajili", rekao je Maksimović.

On je zaključio da gradska uprava nije imala nikakav nadzor, a možda ni volje niti želje da pomogne ustanovi da preduprijedi nastajanje ovakvih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije