Gradovi

Traže smjene zbog komunalija

Traže smjene zbog komunalija
Traže smjene zbog komunalija

TUZLA - Predsjednici klubova SDA, HDZ BiH i SBB-a, opozicionih stranaka u Gradskom vijeću Tuzla, još jednom su izrazili nezadovoljstvo zbog, kako navode, neodgovornog odnosa izvršne gradske vlasti u oblasti komunalne infrastrukture.

Sabahudin Imamović (SDA) najavio je i organizovanje potpisivanja peticije za smjenu Kemala Kurevića, šefa Službe za komunalne poslove, kojeg, kao i njegove kolege Ivicu Kovačevića (HDZ BiH) i Elvira Kasumovića (SBB), smatraju najodgovornijim osobama za diskriminaciju velikog broja građana koji žive izvan užeg gradskog jezgra.

"Imamo projekte koji čekaju na realizaciju osam godina. Imamo sedam mjesnih zajednica u kojima nema vodosnabdijevanja. Nosioci ovakve politike su gradonačelnik Jasmin Imamović i njegov pomoćnik Kemal Kurević. Oni programe kapitalnih investicija koriste za ucjenjivanje i disciplinovanja građana, odnosno onih ljudi koji nisu dali glas stranci kojoj oni pripadaju", kaže Imamović.

Kovačević smatra da su takvom politikom najviše oštećeni građani Bukinja, Šićkog Broda, Ljepunica i Husina. Pomenute mjesne zajednice, navodi, gravitiraju Termoelektrani Tuzla, a građanima, primjerice, nije riješeno pitanje centralnog grijanja.

"Moramo omogućiti da mjesne zajednice imaju svoje podračune i da upravljaju finansijskim sredstvima na način da urgentno rješavaju primarne infrastrukturne probleme", poručuje Kasumović.

I dok je opozicija napominjala da izvršna vlast ujedno teži unitarizaciji grada te da je centralizacijom tokova novca i političkog odlučivanja umrtvila mjesnu samoupravu i građanske inicijative, gradonačelnik Imamović je poručio da je opozicionim strankama poznato da je realizacija nekih projekata u toku, pa su požurile da se istaknu, kako bi ispalo da je već planirana gradnja njihova zasluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije