Gradovi

Trebinjci umjesto vode dobili izvinjenje

Trebinjci umjesto vode dobili izvinjenje
Foto: N.N. | Trebinjci umjesto vode dobili izvinjenje

TREBINJE - Sva naselja grada Trebinja su bez vode već dva dana jer i pored normalizovanja vodosnabdijevanja koje je najavljivano u nedjelju veče, voda nije došla ni u ponedjeljak popodne i neizvjesno je kada će doći.

Ubrzo nakon što su radnici "Vodovoda" Trebinje uspjeli da saniraju havarisani dio cijevi koja je pukla u nedjelju ujutro, u nedjelju veče je cijev popustila na drugom mjestu, pa su slavine ostale suve u većini naselja.

Iako je u pojedinim naseljima vode u slavinama bilo povremeno, većina trebinjskih domaćinstava, naročito visoke zone, od nedjelje ujutro nemaju vode, što je već četvrti put u posljednjih sedam dana pa već dolazi i do nestašice pakovanja vode u trgovinama. U Upravi "Vodovoda" Trebinje su organizovali vodosnabdijevanje iz cisterni koje u predviđenim terminima kruže po gradskim naseljima.

Uz izvinjenje građanima Trebinja za kvarove za koje nisu krivi, direktor trebinjskog "Vodovoda" Spasoje Radović  kaže da je glavni cjevovod za transport vode s izvorišta izgrađen 1974. godine, te da je uzrok havarije vjerovatno dotrajalost, ali i nasipi šuta koji su naknadno nastajali na njegovoj trasi i dodatno vrše pritisak na cijevi.

"U nedjelju su dvije mašine radile na otkopavanju od osam do 15 časova samo da bi došli do havarisanog dijela cjevovoda, što je ogroman pritisak na cijevi koje jednostavno ne mogu da izdrže", napominje Radović.

On ističe da je jedino rješenje generalna rekonstrukcija cjevovoda, koja nije izvodiva dok se ne obezbijedi alternativno vodosnabdijevanje - izgradnjom vodovodne infrastrukture od izvorišta do grada lijevom obalom Trebišnjice, za šta je projekat već završen i vrlo brzo će se raditi transportni cjevovod lijevom obalom Trebišnjice.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović kaže da se kvarovi na vodovodu starom 43 godine moraju očekivati, ali da se mora užurbano raditi na realizaciji njegove konačne rekonstrukcije.

"Neko ranije je imao novac na računu, ali nije rješavao probleme. Zato ćemo užurbanim procedurama realizovati ostatak projekta revitalizacije vodovodnog sistema lijeve i desne obale Trebišnjice", istakao je Petrović, komentarišući nevolje Trebinjaca sa vodosnabdijevanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije