Gradovi

Trebinje: Dva zemljotresa i požar u istom danu

Trebinje: Dva zemljotresa i požar u istom danu
Foto: Foto: Srna | Trebinje: Dva zemljotresa i požar u istom danu

TREBINJE - Trebinje su danas, nešto prije podne, u razmaku od oko pola časa, uznemirila tri podrhtavanja tla, od kojih je najjači bio 3,5 stepeni po Rihteru. Zemljotresi te jačine nisu izazvali materijalnu štetu. Zato jeste vatra, koja se, prije pet dana, otrgla kontroli vatrogasaca, i ušla u težak i nepristupačan teren.

Nakon što su odbranili područja sela Turmenti, Orašje i Gudelji, vatrogasci su težište snaga prebacili na padine sjevernog dijela Zubačkog platoa. Aktivni su krakovi vatre prema selima Gornji Rapti, Konjsko i liniji Željevo -Konjsko.

- Radi se o izuzetno teškom terenu, ne možemo da ga ugasimo, ali držimo pod kontrolom. Treba nam podrška iz vazduha - naglasio je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

I pored zabrane paljenja vatre na otvorenom, vatrogasci se svakodnevno bore i sa manjim požarima. Stanovništvo pali strništa ili sasušeni korov.

- Svakodnevno se ovo dešava, ljudi pale, a onda se dešava katastrofa, evo znate za ovaj požar na Zubcima, do sada su deset puta pokušali podmetnuti, ali deseti put uspjelo - rekao je vatrogasac Dušan Magazin.

Vatrogasnim vozilima nemoguće je prići, na gašenju požara angažovano je trideset do pedeset ljudi, pripadnika vatrogasnih jedinica Trebinja i Lastve, Civilne zaštite i Centra za gazdovanje kršom. Priključuju se i mještani.

- Nama za sada ne treba više, sasvim je dovoljno, ne treba da trošimo ljude - dodao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Vatra, za sada, ne prijeti naseljima i imovini mještana, a ekipe će ostati na terenu do daljnjeg.

Vatrogasci brane kuću u Željevu

Požar na području zubačkih sela kod Trebinja i večeras je aktivan, a vatrogasci nastoje da odbiju vatru koja se približila nadomak jedne kuće u selu Željevo, potvrdio je Srni Komandir vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk.

Ćuk kaže da je situacija na požarištima bolja nego u prijepodnevnim časovima, ali da se i dalje širi u četiri kraka i da veliki problem pravi vjetar.

Požar je teško gasiti, jer je riječ o nepristupačnom terenu gdje je nemoguće doći vozilima, pa vatrogasci pješače i po nekoliko kilometara.

Pet dana trebinjski vatrogasci su danonoćno i bez odmora na terenu i sprečavaju da vatra ne ugrozi objekte i ne uđe u gustu borovu šumu.

Spas vide u pomoći iz vazduha.

Kilometarski požar zahvatio je područje Orašja, Turmenta i Željeva, a širi se i prema Raptima i Krušev dolu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije