Gradovi

Trebinje: Sjeverac otjerao ribu

Trebinje: Sjeverac otjerao ribu
Trebinje: Sjeverac otjerao ribu

TREBINJE - Tradicionalnim druženjem ribolovaca i ljubitelja prirode uz riblji kotlić i roštilj kod ribolovačke kuće u Lastvi proteklog vikenda počela je ribolovna sezona na vodama kojima gazduje Sportsko-ribolovno društvo Trebinje.

Jak sjeverac, prohladno i za ribolov prilično nepovoljno vrijeme, nije obeshrabrilo najstrastvenije ribolovce. Među njima je bila i jedna dama Eržika Kovač, koja se ribolovom bavi već tri i po decenije.

"To se ne može porediti ni sa čim, to je za mene najljepši način da provedem vrijeme. Kakvo je to zadovoljstvo znaju samo ribolovci. Inače, ovdje ima dosta ribe - strugača, šarana, pastrmke…", kaže Eržika.

Miroslavu Čučkoviću, kako sam priznaje, Trebišnjica je drugi dom.

"Ribolov je oduvijek bilo popularan na Trebišnjici. Obala je uvijek bila puna. Nekada je bilo više kupača, danas je više ribolovaca. Iako je vjetrovito i riba nije baš najbolje "radila", prvog dana sezone dosta je bilo ribolovaca na vodi",  kaže Čučković.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Trebinje Miroslav Ninić ističe da redovnim akcijama poribljavanja ovo društvo nastoji da očuva riblji fond. Dodaje da Trebinjci često nisu ni svjesni kakvo su vode Trebišnjice i njenih jezera bogatstvo za sve ljubitelje prirode.

Naglašava da je krivolov na Bilećkom jezeru i dalje veliki problem čije rješavanje zahtijeva i bolje tehničko opremanje ribočuvarske službe.

"Krivolova je uvijek bilo i uvijek će ga i biti. Ima savjesnih ribara, koji se pridržavaju pravila, ali nažalost, ima i onih drugih. Nama je najveći problem to što nemamo dovoljno opremljene ribočuvare. Trebao bi nam brži čamac, a i kombi je već u trošnom stanju", dodaje Ninić za Glas Srpske.

Poribljavanje

Miroslav Ninić ističe da su lani vode Trebišnjice i njenih jezera obogatili sa oko 400.000 komada mlađi kalifornijske i potočne pastrmke.

"U ovoj godini samo u Bilećko jezero ubačeno je 150.000 komada ove dvije vrste ribe, dok je 15.000 komada mlađi potočne pastrmke pušteno u rijeku Trebišnjicu", istakao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije