Gradovi

Trebinje: Sukob interesa u odborničkim klupama

Trebinje: Sukob interesa u odborničkim klupama
Trebinje: Sukob interesa u odborničkim klupama

TREBINJE - Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa zaprimila je nedavno anonimne prijave zbog navodnih sukoba interesa dvojice trebinjskih odbornika iz Partije demokratskog progresa (PDP) Lazara Vučkovića i Ljubiše Krunića, a ako se zaista utvrdi da je to tako, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bi u tome slučaju mogao dobiti jednog odbornika više.

Anonimne prijave su stigle na adresu Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa za njih dvojicu kao zaposlenike Vatrogasnog društva Lastva i "Vodovoda" Trebinje, javnih ustanova čiji je osnivač grad Trebinje, ali i za  Miljana Vukovića iz Kulturnog centra Trebinje, jer su, prema prijavama, glasali za izvještaje o radu ustanova u kojima rade i izglasali gradski budžet iz koga se finansiraju.

Vučković, na čije bi mjesto mogao doći Milenko Krunić, nekadašnji član PDP-a koji je u međuvremenu prešao u SNSD, odbacuje ovakve mogućnosti uz tvrdnje da Vatrogasno društvo Lastva nije javna ustanova i nije na gradskom budžetu, već je u pitanju samo udruženje građana koje obavlja vatrogasne poslove, ali nije direktno na budžetu grada, već dobija samo grant.

"Mene su prijavili za sukob interesa jer sam glasao za gradski budžet, sa koga dobijamo pomenuti grant, ali ne odlučujem u udruženju o tome novcu, jer, iako sam pomoćnik komandira u vatrogasnim poslovima, o novcu odlučuje Skupština udruženja", kaže Vučković.

Zapitavši se zašto odbornici u ranijim sazivima nisu bivali u sukobu interesa, iako je upravo direktor "Vodovoda" bio odbornik, a takvih slučajeva ima i na republičkom nivou, Vučković tvrdi da sve ima političku pozadinu u kojoj se nastoji oslabiti skupštinska većina, ali i kada bi Krunić došao na njegovo mjesto, to, kako kaže, ponovo ništa ne bi značilo jer bi pozicija zadržala većinu.

Miljan Vuković iz Pokreta za Trebinje kaže da je prijavu dobio još u septembru, kada je nadležna komisija donijela stav da glasanje za budžet grada, u okviru koga je i budžet ustanove u kojoj radi, nije sukob interesa, ali je u sukobu zato što je glasao o izvještaju o radu Kulturnog centra za 2014. godinu i plan rada za 2015. godinu.

"Tek drugostepena komisija je, nakon mojih žalbi, ustanovila ovaj drugi sukob interesa i decidno naložila da je jedini način da otklonim taj sukob - vraćanje mandata i ja sam podnio ostavku Centralnoj izbornoj komisiji, jer se, u protivnom, ne bih mogao ponovo kandidovati za oktobarske izbore", objasnio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije