Gradovi

Trebinje u problemu zbog "blokiranog" novca u Bobar banci

Trebinje u problemu zbog "blokiranog" novca u Bobar banci
Trebinje u problemu zbog "blokiranog" novca u Bobar banci

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je danas da zbog novca koji je "blokiran" u Bobar banci, od skoro pet miliona KM, lokalna zajednica neće moći da funkcioniše.

Vučurević je na današnjoj konferenciji za novinare zatražio od Vlade Republike Srpske, republičke Agencije za bankarstrvo i prinudne uprave Bobar banke da nađu rješenje za vraćanje tog novca gradskoj upravi.

On je zapitao na koji način će grad Trebinje funkcionisati bez skoro pet miliona KM, kao i da li odgovor ove lokalne zajednice treba da bude da ne plaća poreze i doprinose i ne izvršava obaveze prema državi.

Prema njegovim riječima, od 4. decembra u Bobar banci je "blokirano" 4.878.627 KM gradskog novca, a riječ je o četvrtini budžeta za 2015. godinu.

Vučurević je rekao da su ova sredstva bila namijenjena za isplatu tekućih obaveza, te da korisnici gradskog budžeta, ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje za vraćanje ovog novca, u narednom periodu neće dobijati svoja primanja.

"Prema Zakonu o javnim nabavkama, raspisali smo tender za odabir banke za poslovanje za 2015, Bobar banka je ponudila najbolje uslove i obavezala nas da 2015. godinu sa njima moramo finansijski poslovati", pojasnio je Vučurević.

On je istakao da su klijenti trebali biti ranije upozoreni na moguća dešavanja i poslovanje te banke.

"Grad Trebinje ima rezervne račune i uputili smo svim obveznicima da uplaćuju svoje obaveze na račun gradske uprave koji je otvoren kod NLB Razvojne banke Trebinje", dodao je Vučurević.

Butulija: Gradonačelnik dezinformiše javnost

Gradski odbor SNSD-a Trebinje poručio je da gradonačelnik Slavko Vučurević današnjim izjavama o stanju sredstava lokalne zajednice u Bobar banci dezinformiše javnost i pokušava da odgovornost za katastrofalno vođenje grada prebaci na druge.

Šef odborničkog Kluba SNSD-a u Trebinju Zdravko Butulija izjavio je da Vučurević nastavlja da iznosi neistine i dezinformiše javnost, te napomenuo da su u budžetu grada Trebinja za 2014. godinu "ukupno iskazana revolving sredstva 947.000 KM, koja su se nalazila u Bobar banci i u Novoj banci".

Butulija je rekao da je u izvršenju budžeta za prvo polugodište ove godine, što je prihvatila i gradska skupština, priliv ovih sredstava oko 488.000 KM, te da je data saglasnost za plasiranje kredita od 500.000 KM za stimulativo zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, to znači da je do kraja tekuće godine maksimalna razlika 477.000 KM i to je jedini eventualno ugroženi iznos u trebinjskom budžetu do kraja tekuće godine.

"Prema našim saznanjima, na računu trezora u Bobar banci je u trenutku blokade bilo oko 200.000 kreditnih sredstava od komercijalne banke i oko 200.000 KM tekućeg priliva", dodao je Butulija.

On je zatražio od vršioca dužnosti gradskog Odjeljenja za finansije Momira Šarenca da pojasni današnju izjavu Vučurevića, koji "očigledno o budžetu ne zna ništa, osim da dezinformiše javnost na ovako krupan način".

"Postoje papiri u kojima se može pogledati izvještaj o izvršenju, o tome kolika su revolving sredstva, a pravi odgovor na ovo bi trebao da zna vršilac dužnosti Odjeljenja za finansije, jer je ovo što je gradonačelnik izjavio prava bruka i dezinformisanje javnosti", istakao je Butulija.

On je rekao da je SNSD u Trebinju upozoravao da se 2,5 miliona sredstava od hidroakumulacija mora plasirati na način kako je to zakonom predviđeno.

"Zato, maksimalna budžetska sredstva koja mogu biti ugrožena jesu samo pomenutih 477.000 KM, s obzirom da se sredstva hidroakumulacijskih naknada vode vanbilansno i ona nisu sastavni dio budžeta za ovu godinu", dodao je Butulija.

On je rekao da će Klub odbornika SNSD-a zatražiti zakazivanje tematske sjednicu gradske skupštine, na kojoj će se iznijeti činjenično stanje o ugroženosti budžeta za 2014. i 2015. godinu.

U SNSD-u kažu da je, prema njihovim saznanjima, gradonačelnik prije mjesec dana odlučio da svim pripravnicima smanji plate sa minimalnih 400 KM na 200 KM i da je jasno da je već tada uvidio da je grad pred bankrotom, te da je ukinuo regres za 2015. godinu, što nije u skladu sa kolektivnim ugovorom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije