Gradovi

Trebinjski fond solidarnosti pokazuje rezultate: Pola miliona KM u pravim rukama

Trebinjski fond solidarnosti pokazuje rezultate: Pola miliona KM u pravim rukama
Foto: NN | Trebinjski fond solidarnosti pokazuje rezultate: Pola miliona KM u pravim rukama

TREBINJE - Trebinjska privredna društva uplatila su za svega nekoliko mjeseci preko pola miliona maraka u novoformirani gradski Fond solidarnosti.

Iz ovog fonda se finansira 16 različitih programa koji obuhvataju najranjivije kategorije stanovništva: socijalne kategorije, majke porodilje, novorođenčad, đake i studente stipendiste, nezaposlene borce i druge sa berze rada, te poljoprivrednike...

Na sastanku finansijera i korisnika ovoga fonda, koji je organizovao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, zauzet je zajednički stav o dobrom usmjerenju i dobrim efektima utrošenog novca.

"Sredstva iz Fonda su utrošena na pravi način svim pomenutim kategorijama, a novac koji se iz lokalne kase ranije davao za te namjene preusmjeren je na investicije i time se postiglo da cijela građevinska operativa već danas ima posla. Očekivati je po našim planovima da će tako biti i u narednim godinama, jer se već ove godine pojavio deficit građevinskih radnika", objasnio je Petrović.

Odbacio je sve negativne spekulacije o zloupotrebama ovog novca iz Fonda u koji sredstva uplaćuje preko 300 trebinjskih privrednika.

Novac iz Fonda se, kako je kazao, troši shodno dinamici priliva koja je sve veća, ali je i programa sve više, pa se sada uvode i programi za subvencionisanje novosklopljenih brakova osoba preko 38 godina, za samozapošljavanje, programe volontera i pripravnika, škole sporta u kojoj će 733 trebinjske djece koja se ne bave sportom dobiti šansu da se priključe Sportskom društvu "Leotar".

Prema Petrovićevim riječima, od uplata u Fond solidarnosti benefite će imati i privredni subjekti koji izdvajaju sredstva za ove namjene koje su prihvatili i Gradska uprava i Skupština grada, jer će imati privilegije kod kasnijih izvođenja poslova.

Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika, je naglasio da je sredstva, koja su predviđena da iznose 0,5% od ukupno ostvarenog prometa, uplatio veliki broj privrednika.

Koliko dobra čine ova sredstva najbolje je objasnila Snežana Misita, predsjednica Udruženja roditelja sa problemom steriliteta "Bebe", koja je naglasila da svaki par ima pravo na finansiranje jednog tretmana vantjelesne oplodnje iz ovoga fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije