Gradovi

Tri opštine traže pomoć premijerke

Tri opštine traže pomoć premijerke
Tri opštine traže pomoć premijerke

SREBRENICA - Opštine Srebrenica, Višegrad i Rogatica zajednički su uputile zahtjev predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović da im pomogne u rješavanju pitanja zakonske naplate naknade za potopljeno zemljište, koju im preduzeće iz Srbije Hidroelektrana "Bajina Bašta" ne izmiruje od 1991. godine.

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da su ove tri opštine pojedinačno pokretale ovo pitanje i tražile od vlasti Republike Srpske i BiH da u dijalogu i političkim razgovorima sa predstavnicima Srbije riješe pitanje naplate ove naknade, ali da to još nije razmatrano.

"Mislimo da ćemo zajedničkim nastupom uozbiljiti ovaj problem, da bi se napokon to pitanje uvrstilo u dnevni red međudržavnih sastanaka i došlo do postizanja sporazuma, odnosno izmirivanja obaveza prema opštinama za potopljeno poljoprivredno zemljište", rekao je Duraković.

On je izrazio očekivanje da će ovo pitanje biti sporazumno riješeno i da neće biti potrebe za pokretanje tužbi i međunarodnih arbitraža.

"Rješavanje ovog pitanja omogućilo bi brži ekonomski oporavak ovih opština, njihov izlazak iz nerazvijenosti i manju ekonomsku zavisnost od budžeta Republike Srpske", kaže Duraković.

Prema informacijama kojima Duraković raspolaže, opština Bajina Bašta za potpljeno zemljište dobija godišnju naknadu od oko milion evra.

"Potopljeno je duplo više srebreničkog nego zemljišta u Bajinoj Bašti i po tom principu opština Srebrenica trebalo bi da dobija dvostruko veći iznos naknade. Ali, to pitanje treba da se riješi međudržavnim sporazumom i očekujemo da će do toga uskoro doći i da ćemo početi dobijati zakonsku naknadu", ocijenio je Duraković.

On je napomenuo da očekuje razumijevanje premijera i Vlade Republike Srpske, kao i novog Savjeta ministara BiH i njihovo angažovanje da se napokon riješi ovo pitanje koje je izuzetno značajno za funkcionisanje i razvoj ove tri opštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije