Gradovi

Trojičindanski sabor: Hercegovačka i crnogorska najtvrđa vjera

Trojičindanski sabor: Hercegovačka i crnogorska najtvrđa vjera
Foto: N.N. | Trojičindanski sbaor: Hercegovačka i crnogorska najtvrđa vjera

BILEĆA - Pobjednici muškog etno pjevanja ovogodišnjeg Trojičindanskog sabora, na kome se, kod manastira Dobrićevo na obalama Bilećkog jezera, takmiče hercegovačke pjevačke grupe u natpjevanavanju i sviranju na narodnim instrumentima, ove su godine članovi Etno pjevačke grupe "Ljubomirci" iz Trebinja.

Drugo mjesto su zauzeli članovi Muške pjevačke grupe društva "Vlatko Vuković" iz Bileće, a treće "Zvuci Hercegovine" iz Nevesinja.

U kategoriji ženskog pjevanja prvo mjesto je pripalo članicama Društva "Vlatko Vuković" iz Bileće, drugo mjesto nije dodijeljeno, a treće je pripalo ženskoj grupi GKUD "Vladimir Gaćinović" iz Bileće.

U sviranju na tradicionalnim narodnim instrumentima ove je godine nastupio samo frulaš iz Bileće Radivoje Kapetinić.

Tojičindansk sabor kod manastira Dobrićevo, na obali Bilećkog jezera, između

 Trebinja i susjedne Bileće, i ove je godine okupio veliki broj hercegovačkih i crnogorskih vjernika i ljubitelja narodne pjesme i tradicije koji su na ovom mjestu saborovali stotinama godina unazad.

Iako niko ne zna kada je tačno pokrenut sabor ispred ovog srednjevjekovnog manastira, poznato je da ima najdužu tradiciju ovakvog okupljanja u istočnoj Hercegovini i da su se na Svete Trojice, mada se nije održavala proslava, Hercegovci i Crnogorci ovdje okupljali i u doba komunizma, kada ga je narod krišom svetkovao.

Proslavu Trojičindana u Dobićevu je obnovila SPKD "Prosvjeta" iz Bileće početkom devedesetih godina prošlog vijeka i od tada do današnjih dana okuplja veliki broj Hercegovaca sa jedne strane Bilećkog jezera i Crnogoraca sa druge strane.

Vjeruje se da manastir, koji datira iz 12. vijeka i vremena Nemanjića, ima i iscjeliteljske moći, pa ga pohode i zdravi i bolesni zbog molitvi za zdravlje

Ranije je u Dobrićevu bila i čuvena biblioteka, ali je uglavnom spaljena i uništena, a nestao je davno i čuveni Dobrićevski luster, od koga je ostalo samo mjesto na plafonu crkve, koje i danas ima zavjetnu moć, kao i mošti jedne ruke, gdje se mladi zaklinju na ljubav, a stariji svijet na odanost i istinu.

Manastir Dobrićevo je zbog svega toga i nadaleko poznat i mnogopoštovan od strane srpskog i crnogorskog življa, pa je naročito u ljetnim mjesecima, budući da se nalazi nedaleko od magaistralnog puta Trebinje – Bileća, i dalje prema unutrašnjosti BiH i Srbije, veoma posjećen…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije