Gradovi

Tuzlanke darovale kosu oboljeloj djeci

Tuzlanke darovale kosu oboljeloj djeci
Foto: N.N. | Tuzlanke darovale kosu oboljeloj djeci

TUZLA - Akcija šišanja i doniranja kose "Moja kosa, tvoja kosa" za izradu perika potrebnih djeci oboljeloj od raka realizirana je u Tuzli na centralnom platou unutar "Bingo City Centra".

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" prošle godine pokrenulo je projekat šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika, a podršku je dala i Ambasada Švicarske u BiH.

Više od 300 osoba do sada je doniralo kosu te je izrađeno i uručeno  14 perika, a četiri perike su trenutno u procesu izrade. Perike iz radionice Udruženja dostupne su potpuno besplatno svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

"Ovaj projekt je koristan za dječicu u poboljšanju njihovog psihosocijalnog stanja, a značajan je i za društvenu zajednicu. Naime, mi imamo i edukacije koje traju 10 mjeseci, a na kraju godine ćemo imati 12 vlasuljara. U cijeloj priči su najvažnija dječica koju želimo osnažiti i vratiti im samopouzdanje", kazao je  Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Da bi se napravila jedna perika, potrebno je da šest osoba donira kosu. Kosa mora biti  čista, suha, hemijski netretirana i nefarbana te minimalno 30 cm dužine, a  idealna je bila i duža.  Svoju kosu donirala je i devetogodišnja Azra Germić.

"Treniram karate i teško mi je kosu održavati. Zbog toga sam je odlučila skratiti i na ovakav način pomoći i drugoj djeci koja nemaju svoju kosu", rekla je ona.

Oboljela djece prolaze kroz težak period kada ostanu bez kose. Atifa Buldić-Bešić, majka  djevojčice koja je liječena od leukemije, najbolje zna kako je to i smatra da perika mnogo pomogne u tom periodu.

"Mi nismo bile korisnice perike udruženja jer projekt u to vrijeme nije bio zaživio. Međutim, u posljednje vrijeme sam bila svjedok mnogih situacija u kojima su djevojčice patile zbog gubitka kose, a kada smo im davali perike, u njima su vladali neopisiva sreća, radost i olakšanje", rekla je ova majka, koja je inače koordinatorica aktivnosti između Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli i Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Oni koji nisu ovaj vikend donirali kosu mogu to učiniti bilo kada kod svojih frizera koji će im odsjeći kosu i proslijediti Udruženju.

U BiH od malignih bolesti godišnje oboli blizu 60 djece različitih uzrasta. Procenat izlječenja se kreće oko 80 posto, međutim put do izlječenja je težak i bolan. Donaciju kose, osim žena iz BiH, podržale su i žene iz regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije