Gradovi

U Bihaću 17. novembra protesti protiv migrantskog geta

U Bihaću 17. novembra protesti protiv migrantskog geta
Foto: N.N. | U Bihaću 17. novembra protesti protiv migrantskog geta

BIHAĆ - Novi protesti građana Bihaća zbog aktuelne migrantske krize, koja već mjesecima potresa ovaj grad i Unsko-sanski kanton, najavljeni su za narednu subotu, 17. novembra, potvrdio je Sej Ramić, gradski vijećnik i jedan od organizatora.

Prema njegovim riječima, sve mjere koje su dosad poduzete kako bi se riješila aktuelna kriza nisu dale rezultat.

"Nije zaustavljen dolazak migranata, oni i dalje nesprestano pristižu i Bihać se pretvorio u migrantski geto. Ovo će biti mirni protesti kako bismo upozorili da Bihać nema više kapaciteta da primi toliki broj ljudi i da se brine o njima", kazao je Ramić. On smatra da je sigurnosna situacija u Bihaću već mjesecima nestabilna, posebno ako se ima u vidu da je dosad počinjeno oko 250 krivičnih djela čiji su počinioci migranti. Dodao je kako već danima na ulicama tog grada traje potpisivanje peticije kojom se od nadležnih institucija traži da se prihvatni centri za migrante izmjeste van urbanog područja.

"Peticiju je potpisao veliki broj građana i ona će biti upućena na sve relevantne domaće i međunarodne adrese. Građani Bihaća samo žele da im se vrati grad kakav je nekada bio", kazao je Ramić.

Podsjećamo da su prije manje od mjesec dana u Bihaću održani protesti na kojima je sudjelovalo više hiljada građana, koji su potom, u namjeri da se spriječi dalji dolazak migranata, na nekoliko sati blokirali saobraćajnice koje taj grad povezuju s ostatkom svijeta.

Nekoliko dana poslije, Vlada i MUP USK donijeli su odluku kojom se zabranjuje dalji dolazak migranata na područje tog kantona. Policija od tada kontroliše saobraćaj i ne dozvoljava dolazak ilegalnih stranih državljana, te ih vraća na mjesta njihovog polazišta.

Prema procjenama, ove mjere su dale samo kratkotrajne rezultate, jer migranti posljednjih nekoliko sedmica koriste alternativne načine kako bi došli do Bihaća i Velike Kladuše i blizine hrvatske granice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije