Gradovi

U Bijeljini moguće ukidanje vanredne situacije u petak

U Bijeljini moguće ukidanje vanredne situacije u petak
U Bijeljini moguće ukidanje vanredne situacije u petak

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je danas da se stanje na području grada nakon poplave postepeno normalizuje, da opada nivo vode u zaplavljenim selima uz Savu, te ocijenio da bi u petak, 30. maja, mogla da bude ukinuta vanredna situacija.

On je novinarima rekao da je vodostaj Save danas 2,5 metara niži od najvišeg dostignutog tokom plavljenja Semberije.

Vodeni stub na putu za granični prelaz Rača ka Srbiji visok je još 70 centimetara i u gradskom Štabu za vanredne situacije očekuju da bi se sutra na ovom području moglo proći kamionima, da bi započelo čišćenje terena.

Juče je u zaplavljenim selima uz Savu prikupljeno 10,5 tona uginule stoke, a stanje na ovom području označeno je kao epidemiološki rizično.

Iz Velinog Sela evakuisana je i sva živa stoka, koja će biti smještena u karantin, da bi se izbjegao kontakt zdrave stoke i stoke koja je dugo ostala u zaplavljenom području.

Uz prugu Bijeljina - Šid, koja je najviša tačka uz ovaj dio Save, još ima stoke čiju evakuaciju vlasnici odbijaju.

Sa područja grada, juče je, uz pomoć ekipe iz Istočnog Sarajeva, odvezeno 370 tona kabastog otpada iz poplavljenih objekata.

Deminerski "A tim" Republičke uprave Civilne zaštite sa Pala uklonio je 17 neeksplodiranih ubojnih sredstava, koja su pronađena tokom čišćenja otpada na sedam lokacija u gradu.

Intenzivirano je crpanje vode iz poplavljenih prostorija i dezinfekcija terena, a do sada je dezinfikovano 800 objekata.

U kolektivnim centrima još se nalazi 335 lica, a većina evakuisanih iz poplava vraća se svojim domovima i počinje čišćenje objekata.

U Bijeljinu je sinoć stigla veća količina humanitarne pomoću u hrani, vodi i odjeći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije