Gradovi

U Brčkom ponovo počela sa radom javna kuhinja

BRČKO - Nakon tri i po mjeseca, u Brčkom je 16. aprila ponovo počela sa radom javna kuhinja koja pruža usluge za 180 korisnika, potvrdio je danas zamjenik šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Branimir Filipović.

On je napomenuo da od 27. decembra prošle godine, kada je raspisan tender zbog uloženih žalbi nekih ponuđača, pa do 16. aprila nije mogla početi sa radom javna kuhinja, ali i da za taj period korisnici neće moći dobiti nikakav vid naknade.

 "Prošle godine, kada smo u prvom kvartalu umjesto hrane isplaćivali određeni novčani iznos, bilo je dosta zloupotreba i nenamjenski potrošenih sredstava, pa smo odustali od takvog načina", objasnio je Filipović.

Usluge javne kuhinje koje podrazumijevaju dobijanje jednog obroka dnevno, trenutno koristi 180 lica iz socijalnih kategorija koja ispunjavaju postavljene kriterijume, a s obzirom na sredstva od 300.000 maraka, koliko je budžetom predviđeno za ove namjene, do kraja godine biće moguće pružiti usluge za 180 do 200 korisnika.

Realne potrebe za ovom uslugom u distriktu su mnogo veće, a Filipović ističe da bi ovaj posao, ipak, trebalo da organizuje neka humanitarna organizacija.

"Najlogičnije bi bilo da javnu kuhinju organizuje Crveni krst/križ pošto je kod nas sve nekako nacionalno podijeljeno, a preko ove humanitarne organizacije ne bi došlo do tih međunacionalnih problema. Osim toga za isti novac, oni bi nahranili duplo više gladnih usta, jer imaju mogućnost dobijanja donacija. I što je veoma važno, ne bi bilo ovakvih zastoja u pružanju usluga", rekao je Filipović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije