Gradovi

U Cazinu održana "Kestenijada"

U Cazinu održana "Kestenijada"
U Cazinu održana "Kestenijada"

CAZIN - U prisustvu velikog broja mještana, ali i gostiju iz drugih gradova i inostranstva, tokom proteklog vikenda u Pećigradu, kod Cazina, održana je 14. "Kestenijada".

Uz degustaciju kuhanog i prženog kestena i proizvoda od ovog šumskog ploda, posjetioci su mogli uživati u brojnim kulturno-umjetničkim sadržajima, a program ovogodišnje manifestacije obogaćen je i drugim zanimljivim zbivanjima, u kojima je učestvovalo desetak društava i udruženja.

"Kestenijadu" su pohodili gosti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Švicarske i Danske, tako da je ova manifestacija već postala svojevrsni turistički brend ovog kraja.

Prema riječima predsjednika Poljoprivrednog zavoda USK Smaila Toromanovića, iz Unsko-sanskog kantona se godišnje izveze više od 1.000 tona kestena.

"Ova delicija je izuzetno tražena na stranom tržištu i to ovdašnji proizvođači prepoznaju. Posljednjih godina otvoreno je nekoliko proizvodnih pogona za preradu kestena i sve firme koje se bave tom djelatnošću bilježe dobre poslovne rezultate", istakao je Toromanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije